• A fost cea mai ploioasă iarnă înregistrată până acum, din cauza unui număr de precipitații extreme.
  • O atmosferă caldă provoacă ploi mai abundente decât una mai rece.
  • Depresiunile traversează rapid țara și se deplasează spre est, prinse în fluxul atmosferic general de vest.

Noua Zeelandă a înregistrat cea mai caldă iarnă pentru al treilea an consecutiv și cea mai ploioasă din istorie. Potrivit datelor furnizate de Niwa, temperatura medie la nivel național a fost de 9,8C – cu 1,4C peste media înregistrată între 1981 și 2010.

Dintre cele mai călduroase 10 ierni înregistrate, șase au avut loc din 2013 încoace. Cea mai ridicată temperatură din această iarnă a fost înregistrată în Wairoa, la 20 august, cu 24,3C, iar cea mai scăzută în Aoraki/Mt Cook, la 17 iulie, cu -11,6C.

A fost, de asemenea, cea mai ploioasă iarnă înregistrată până acum, din cauza unui număr de precipitații extreme care au dus la inundații și alunecări grave în întreaga țară – 42 de localități din întreaga țară au înregistrat o iarnă cu un nivel record sau aproape record de ploaie. Meteorologul Ben Knoll de la Niwa a declarat că este posibil ca vremea caldă să fie constantă în acea zonă.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Ne simțim ca un disc stricat – hărțile meteo sunt mereu roșii, a spus el. Este destul de îngrijorător să vezi asta succesiv, sezon după sezon. Ce a cauzat toate aceste ploi? Toată iarna au fost în mijlocul unui sistem climatic global numit La Niña.

Potrivit MetService, atunci când La Niña este activă, există o frecvență crescută a sistemelor meteorologice ploioase care se apropie de Noua Zeelandă dinspre nord. În paralel cu aceasta, a apărut un dipol negativ al Oceanului Indian (IOD), ceea ce a crescut și mai mult potențialul de apariție a fenomenelor de precipitații din nord. Meteorologii se așteaptă ca acest lucru să se atenueze în lunile de vară.

De obicei, depresiunile traversează rapid țara și se deplasează spre est, prinse în fluxul atmosferic general de vest. Dar presiunile înalte la est de Noua Zeelandă au încetinit plecarea sistemelor meteorologice – și, pe măsură ce aceste sisteme persistă, continuă să lase ploi.

În cele din urmă, există o creștere de fond a temperaturii datorată schimbărilor climatice. O atmosferă caldă provoacă ploi mai abundente decât una mai rece deoarece aerul mai cald poate transporta mai mulți vapori de apă – adică mai mult combustibil pentru ploaie.