• În Marea Britanie, care se află la aproximativ 16.500 km de Tonga, impulsurile au început să sosească în seara zilei de 15, la aproximativ 14 ore după erupția climatică de pe cealaltă parte a planetei.
  • Valurile tsunami-ului format au lovit Australia, Noua Zeelandă și Japonia, precum și coastele vestice ale Americii de Nord și de Sud.
  • Tonga este formată din aproximativ 170 de insule, multe dintre ele nelocuite, la aproximativ 3.300 km la est de Australia.

Erupția vulcanului Tonga din ianuarie a fost confirmată ca fiind cea mai mare explozie înregistrată vreodată în atmosferă cu ajutorul instrumentelor moderne. A fost mult mai mare decât orice eveniment vulcanic din secolul XX sau decât orice test cu bombă atomică efectuat după cel de-al Doilea Război Mondial.

Evaluarea apare într-o pereche de lucrări științifice publicate în revista Science, care au analizat toate datele. Din istoria recentă, este posibil ca doar erupția Krakatoa din 1883 să fi rivalizat cu perturbarea atmosferică produsă.

Se crede că acel eveniment catastrofal din Indonezia a făcut peste 30.000 de victime. Din fericire, erupția climaterică din 15 ianuarie a vulcanului subacvatic Hunga Tonga-Hunga Ha’apai (HTHH) din sudul Pacificului s-a soldat cu foarte puțini morți, chiar dacă a produs și ea tsunami de mari dimensiuni.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

„Tonga a fost un eveniment cu adevărat global, așa cum a fost Krakatau, dar acum avem toate aceste sisteme de observare geofizică și ele au înregistrat ceva care a fost cu adevărat fără precedent în datele moderne”, a declarat pentru BBC News Dr. Robin Matoza, de la Universitatea din California, Santa Barbara. El este autorul principal al uneia dintre lucrări.

Explozia vulcanului Tonga a produs mai multe tipuri de unde de presiune atmosferică care s-au propagat pe distanțe mari. În gama de frecvențe audibile, persoane aflate la 10.000 km distanță, în Alaska, au raportat că au auzit bubuituri repetate provocate de erupție.

Rețeaua globală de detectoare instituită pentru a monitoriza respectarea Tratatului de interzicere totală a testelor nucleare a detectat semnalul infrasonic. Infrasunetele au frecvențe care se situează chiar sub nivelul de audibilitate al oamenilor.

Datele rețelei au indicat că explozia vulcanului Tonga a produs o undă de presiune atmosferică comparabilă cu cea produsă de cea mai mare explozie nucleară din toate timpurile – bomba Tsar detonată de sovietici în 1961 – dar care a durat de patru ori mai mult.