Experții avertizează că scurgerea de gaze Nord Stream ar putea provoca un dezastru climatic

CONDUCTE DE GAZ

A large disturbance in the sea can be observed off the coast of the Danish island of Bornholm Tuesday, Sept. 27, 2022 following a series of unusual leaks on two natural gas pipelines running from Russia under the Baltic Sea to Germany have triggered concerns about possible sabotage. Danish Prime Minister Mette Frederiksen says she “cannot rule out” sabotage after three leaks were detected on Nord Stream 1 and 2. (Danish Defence Command via AP)

Potrivit experților, exploziile în gazoductele Nord Stream, care circulă din Rusia spre Europa, ar putea duce la daune extraordinare pentru mediu din cauza scurgerilor de gaze naturale care se găsesc la suprafața Mării Baltice.

Metanul, un gaz cu efect de seră de multe ori mai dăunător pentru mediu decât dioxidul de carbon, găsit în scurgerile de la ruperea conductelor Nord Stream ar putea duce la cea mai mare eliberare de gaze cu efect de seră în apă și atmosferă înregistrată vreodată, putându-se transforma într-un dezastru climatic.

Mai mult de o sută de mii de tone de gaze naturale bolborosesc la suprafața Mării Baltice pe o suprafață de un kilometru. Experții spun că aproximativ 90% din scurgere este formată din metan, cu efecte potențial catastrofale asupra climei.

Volumul de metan din cadrul scurgerii este de până la cinci ori mai mare decât metanul care s-a scurs în mediul înconjurător în celebrul dezastru de la Aliso Canyon din 2016, în timpul căruia au fost eliberate 97.700 de tone de metan, deși într-un ritm mult mai lent decât scurgerea Nord Stream.

Potrivit șefului Agenției daneze pentru energie, Kristoffer Bottzauw, scurgerea ar putea fi potențial echivalentă cu o treime din totalul emisiilor anuale de gaze cu efect de seră ale Danemarcei.

Dezastru climatic

Experții se tem că pagubele de pe gazoductele Nord Stream ar putea fi atât de mari încât, în cele din urmă, vor contribui în mare măsură la emisiile mondiale de metan în atmosferă. După cum se știe, atmosfera este deja împovărată de efectele infrastructurii de gaz, petrol și cărbune.

Jackson și David Hastings, un oceanograf chimist pensionar din Gainesville, Florida, au estimat că scurgerea ar putea elibera aproximativ o jumătate de milion de tone de metan.

Scurgerea a fost descoperită la începutul acestei săptămâni. Imagini șocante difuzate de armata daneză de la un survol al regiunii afectate au arătat întinderi uriașe ale Mării Baltice care se agitau în timp ce gazul ieșea la suprafață. O declarație militară a susținut că cea mai mare scurgere răspândește bule cu un kilometru bun în diametru. Cea mai mică creează un cerc de aproximativ două sute de metri în diametru.

Operatorul Nord Stream 1 a declarat că liniile submarine au suferit simultan daune fără precedent într-o singură zi. Ambele conducte au fost puncte fierbinți în lupta energetică dintre Moscova și Europa.

Joi, Paza de Coastă a Suediei a confirmat o a patra scurgere în conducte. O navă suedeză aflată în apropierea sursei celor două scurgeri din apele suedeze raportează un flux constant de gaz la suprafață.

Andrew Baxter, inginer chimist la grupul de mediu EDP a declarat că gazoductele ar putea elibera emisii echivalente cu emisiile anuale a două milioane de mașini. Acesta este un lucru care se potrivește cu aceste estimări, a declarat Baxter. Este catastrofal pentru climă.

Exit mobile version