• Joi, cerul de deasupra orașului Exmouth din Australia de Vest s-a întunecat timp de aproximativ 60 de secunde.
  • Unii au văzut o eclipsă totală de Soare.
  • Alții au văzut ceea ce se numește eclipsă solară inelară – când Luna este prea mică pentru a bloca complet Soarele.

Eclipsa solară rară a încântat mii de oameni care s-au adunat într-un oraș izolat din Australia pentru a o vedea din cel mai bun punct de observație de pe Pământ, scrie BBC. Joi, cerul de deasupra orașului Exmouth din Australia de Vest s-a întunecat timp de aproximativ 60 de secunde, când Luna a proiectat o umbră de 40 km lățime deasupra zonei.

Eclipsa totală de Soare a făcut parte dintr-o eclipsă hibridă rară, care are loc doar de câteva ori pe secol. Eclipse parțiale au fost vizibile și în alte părți ale regiunii Asia-Pacific. Această eclipsă a început în Oceanul Indian la răsăritul soarelui și se încheie la apusul soarelui în Pacific, observatorii aflați în diferite puncte de pe traseul eclipsei putând să vadă fazele sale diferite – sau hibride.

Unii au văzut o eclipsă totală de Soare. Alții au văzut ceea ce se numește eclipsă solară inelară – când Luna este prea mică pentru a bloca complet Soarele – sau eclipsă parțială. Persoanele care locuiesc în Australia de Vest, Timorul de Est și Papua de Vest au avut cele mai bune priveliști.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
TRUMP RISCĂ NOI SANCȚIUNI
SADIQ KHAN CANDIDEAZĂ LA MANDATUL 3
TEMPERATURI RECORD ÎN INDIA
MENIU A LA GREC
O LUNĂ DE SCHENGEN

Orașul turistic de pe marginea recifului – la 1.200 de kilometri la nord de Perth – găzduiește în mod normal puțin sub 3.000 de persoane. Dar populația sa s-a mărit de șapte ori, odată cu toți cei care privesc stelele, care și-au făcut din acest loc o casă temporară. Turiștii și oamenii de știință care au călătorit la Exmouth s-au bucurat când temperatura a scăzut, cerul s-a întunecat și au ieșit stelele.

Unii au declarat presei locale că eclipsa a fost suprarealistă – ca un vis” – în timp ce alții au descris-o ca pe o experiență aproape religioasă”. Henry, care a călătorit din Statele Unite, a declarat pentru ABC News că a găsit-o uluitoare”.

Durează doar un minut, dar a părut că a durat mult timp. Nu mai poți vedea nimic altceva care să arate așa”, a spus el. Canadianul Tom Naber s-a emoționat în ciuda faptului că a fost a șaptea eclipsă văzută.

Trebuie să recunosc că am plâns un pic, a fost incredibil”, a declarat el pentru PerthNow. Ultima eclipsă solară hibridă a avut loc în noiembrie 2013, iar Nasa se așteaptă ca următoarea să aibă loc în 2031.

Citește și