• Observatorii au împărtășit imagini din Norvegia, Suedia, Finlanda, Alaska și chiar până în sudul Scoției.
  • Norii, care poartă și numele de nori nacreștini, apar doar în condiții de vreme extrem de rece.
  • Ei sunt creați de mici cristale de gheață care împrăștie lumina soarelui creând mici curcubee pe cer.

Observatorii din Arctica au avut parte de un spectacol rar, când nori rari de culoarea curcubeului au brăzdat cerul înainte de sărbători. Un val de frig care a străbătut zona arctică a adus norii stratosferici polari rari la vedere timp de cel puțin trei zile, între 18 și 20 decembrie, scrie Science Alert.

Norii au fost vizibili pe cer toată ziua, dar culorile au explodat cu adevărat chiar înainte de apusul soarelui”, a declarat fotograful Ramune Sapailaite, stabilit în Norvegia, pentru spaceweather.com.

Observatorii au împărtășit imagini din Norvegia, Suedia, Finlanda, Alaska și chiar până în sudul Scoției. Norii, care poartă și numele de nori nacreștini, un spectacol pe cerul liber, apar doar în condiții de vreme extrem de rece. Ei sunt creați de mici cristale de gheață care împrăștie lumina soarelui creând mici curcubeie pe cer.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Cristalele sunt suspendate pe cer la o altitudine extrem de mare, la aproximativ 14-24 kilometri deasupra suprafeței. Aceasta este o înălțime mai mare decât cea la care se formează de obicei norii, dar la temperaturi extrem de scăzute, vaporii de apă pot începe să se unească, creând astfel cristalele, potrivit Live Science.

De obicei, acestea sunt observate doar de câteva ori pe an, cel mai adesea în ianuarie. Așadar, a le vedea timp de mai multe zile la rând în decembrie este un lucru foarte rar.

Citește și