• Un patolog a găsit „aur plutitor” în valoare de 500.000 de euro într-un cașalot eșuat în Insulele Canare.
  • Ambra este o substanță rară, adesea cunoscută sub numele de „aur plutitor”.
  • Fernández, care a efectuat autopsii la peste 1.000 de balene, a declarat că septicemia cauzată de ambră a ucis cașalotul.

Atunci când vezi o balenă eșuată pe țărmul unei plaje din Insulele Canare, nu îți imaginezi că în interiorul său se poate ascunde o veritabilă comoară. Este experiența unui cercetător, Antonio, care a încercat să afle cauzele morții unui cașalot eșuat, însă s-a ales cu 500.000 de euro, scrie The Guardian.

Mările puternice și mareele au îngreunat efectuarea autopsiei, dar Antonio Fernández Rodríguez, șeful Institutului de sănătate animală și securitate alimentară de la Universitatea din Las Palmas, era hotărât să afle de ce a murit cașalotul.

Suspectând o problemă digestivă, acesta a investigat colonul animalului și a simțit ceva tare lipit de acea parte a intestinului. „Ceea ce am scos a fost o piatră cu diametrul de aproximativ 50-60 cm și care cântărea 9,5 kg”, a spus el. „Valurile se prăbușeau peste balenă. Toată lumea mă privea când m-am întors pe plajă, dar nu știau că ceea ce aveam în mâini era ambră”.

Recomandări

JURNALISM (IN)DEPENDENT
FĂRĂ ABONAMENT LA APPLE
CIOLACU: „RO ESTE INSTABILĂ”
INTERSTELLAR ARE SUCCES
BITCOIN INTRĂ ÎN LUX
DAC-AȘ FI PREȘEDINTE...

Ambra este o substanță rară, adesea cunoscută sub numele de „aur plutitor”, care a fost Sfântul Graal al parfumierilor timp de secole. Bucățica pe care Fernández o ținea în mână valorează aproximativ 500.000 de euro.

Originea ambrei a fost stabilită abia atunci când a început vânătoarea de balene pe scară largă, la începutul secolului al XIX-lea. Balenele mănâncă cantități mari de calamar și sepie, iar cea mai mare parte a acestora nu poate fi digerată și este vomitată. O parte însă, de-a lungul anilor, se leagă în intestinele balenei pentru a forma ambra.

Statele Unite, Australia și India au interzis comerțul cu ambră, ca parte a interdicției de a vâna și exploata balenele. Fernández, care a efectuat autopsii la peste 1.000 de balene, a declarat că septicemia cauzată de ambră a ucis balena.

Citește și