- Acesta este un nou punct de referință îngrijorător pentru o regiune care părea cândva rezistentă la încălzirea globală.
- „Este atât de departe de tot ce am văzut până acum, încât este aproape uluitor”, spune Walter Meier.
- Întinderea uriașă de gheață din Antarctica reglează temperatura planetei.
Gheața de mare din jurul Antarcticii este mult sub orice nivel înregistrat anterior în timpul iernii, arată datele din satelit, un nou punct de referință îngrijorător pentru o regiune care părea cândva rezistentă la încălzirea globală, relatează BBC.
„Este atât de departe de tot ce am văzut până acum, încât este aproape uluitor”, spune Walter Meier, care monitorizează gheața de mare în cadrul Centrului Național de Date privind Zăpada și Gheața. O Antarctică instabilă ar putea avea consecințe de anvergură, avertizează experții polari.
Întinderea uriașă de gheață din Antarctica reglează temperatura planetei deoarece suprafața albă reflectă energia solară înapoi în atmosferă și răcește, de asemenea, apa de sub și din apropierea ei. Fără ca gheața sa să răcească planeta, Antarctica s-ar putea transforma din frigiderul Pământului într-un radiator, spun experții.
Gheața care plutește la suprafața Oceanului Antarctic măsoară în prezent mai puțin de 17 milioane de kilometri pătrați – adică 1,5 milioane de kilometri pătrați de gheață de mare în minus față de media lunii septembrie și mult sub recordurile anterioare de iarnă. Aceasta reprezintă o suprafață de gheață lipsă de aproximativ cinci ori mai mare decât Insulele Britanice.
Cercetătorii caută factorii care au dus la scăderea gheții
Dr. Meier nu este optimist că gheața de mare se va reface într-o măsură semnificativă. Oamenii de știință încearcă încă să identifice toți factorii care au dus la scăderea gheții de mare din acest an, însă studierea tendințelor în Antarctica a fost întotdeauna o provocare.
Într-un an în care au fost doborâte mai multe recorduri globale de temperatură a căldurii și a oceanelor, unii oameni de știință insistă asupra faptului că gheața de mare scăzută este măsura la care trebuie să se acorde atenție. „Putem vedea cât de mult este mai vulnerabilă”, spune Dr. Robbie Mallet, de la Universitatea din Manitoba, care se află în peninsula antarctică.
Înfruntând deja izolarea, frigul extrem și vânturile puternice, gheața de mare subțire din acest an a făcut ca munca echipei sale să fie și mai dificilă. „Există riscul ca aceasta să se rupă și să plutească în derivă în largul mării cu noi pe ea”, spune Dr. Mallet.
Citește și: