• Atingerea pragului ar însemna că lumea este cu 1,5 grade Celsius mai caldă decât era în a doua jumătate a secolului al XIX-lea.
  • Șansele sunt în creștere din cauza emisiilor provenite din activitățile umane și a unei schimbări a tiparelor meteorologice așteptate în această vară.
  • Depășirea limitei chiar și pentru un singur an este un semn îngrijorător că încălzirea se accelerează și nu încetinește.

Încălzirea globală va depăși pentru prima dată, în următorii câțiva ani, o limită de temperatură, spun oamenii de știință. Cercetătorii spun că există acum 66% șanse să depășim pragul de încălzire globală de 1,5C până în 2027, scrie BBC.

Șansele sunt în creștere din cauza emisiilor provenite din activitățile umane și a unei schimbări a tiparelor meteorologice așteptate în această vară. Atingerea pragului ar însemna că lumea este cu 1,5 grade Celsius mai caldă decât era în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, înainte ca emisiile de combustibili fosili rezultate din industrializare să înceapă să crească cu adevărat. Depășirea limitei chiar și pentru un singur an este un semn îngrijorător că încălzirea se accelerează și nu încetinește.

Cifra de 1,5C a devenit un simbol al negocierilor globale privind schimbările climatice. În cadrul Acordului de la Paris din 2015, țările au convenit să continue eforturile” pentru a limita creșterea temperaturii globale la 1,5C. Depășirea a 1,5C în fiecare an, timp de un deceniu sau doi, ar duce la efecte mult mai mari ale încălzirii, cum ar fi valuri de căldură mai lungi, furtuni mai intense și incendii de pădure.

Recomandări

CIOLACU: AVEM COALIȚIE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT

Dar depășirea acestui nivel într-unul dintre următorii ani nu ar însemna că limita de la Paris a fost încălcată. Oamenii de știință spun că încă mai este timp pentru a limita încălzirea globală prin reducerea drastică a emisiilor.

Începând din 2020, Organizația Meteorologică Mondială oferă o estimare a șanselor ca lumea să depășească pragul de 1,5C într-un an. Atunci, ei au prezis că existau mai puțin de 20% șanse de a depăși 1,5C în următorii cinci ani. Până anul trecut, această cifră a crescut la 50%, iar acum a ajuns la 66%, ceea ce, potrivit oamenilor de știință, înseamnă că este mai probabil decât să nu se întâmple”.

Ce înseamnă depășirea a 1,5C?

Această cifră nu reprezintă o măsură directă a temperaturii mondiale, ci un indicator care arată cât de mult sau de puțin s-a încălzit sau s-a răcit Pământul în comparație cu media globală pe termen lung. În 2016, anul în care s-a înregistrat cea mai mare temperatură înregistrată vreodată, temperaturile globale au fost cu 1,28C mai mari decât în perioada preindustrială.

Acum, cercetătorii spun că această cifră este pe cale să fie depășită, fiind 98% siguri că această valoare ridicată va fi depășită înainte de 2027. În anii dintre acest moment și acea dată, ei cred că există șanse foarte mari ca limita de 1,5C să fie depășită pentru prima dată.

Acum suntem cu adevărat la îndemâna unei depășiri temporare a temperaturii medii anuale de 1,5C și este pentru prima dată în istoria omenirii când suntem atât de aproape”, a declarat profesorul Adam Scaife, șeful departamentului de prognoze de la Met Office.

Citește și