• O exoplanetă „super-Pământ” din apropiere a fost descoperită recent la doar 137 de ani lumină distanță de Pământ.
  • Planeta, numită TOI-715 b, este de aproximativ o dată și jumătate mai largă decât Pământul și orbitează într-o „zonă locuibilă”.
  • NASA definește o zonă locuibilă ca fiind distanța față de stea care ar putea oferi planetei temperatura potrivită pentru ca apa lichidă să se formeze pe suprafața sa.

O exoplanetă „super-Pământ” din apropiere a fost descoperită recent la doar 137 de ani lumină distanță de Pământ, ceea ce a determinat oamenii de știință să cerceteze mai adânc dacă are condițiile pentru a susține viața, a anunțat NASA.

Planeta, numită TOI-715 b, este de aproximativ o dată și jumătate mai largă decât Pământul și orbitează într-o „zonă locuibilă” conservatoare în jurul stelei sale părinte, a confirmat NASA într-un comunicat de presă săptămâna trecută, scrie The Hill.

NASA definește o zonă locuibilă ca fiind distanța față de stea care ar putea oferi planetei temperatura potrivită pentru ca apa lichidă să se formeze pe suprafața sa. Astronomii au remarcat că alți factori trebuie să se alinieze pentru ca planeta să aibă o atmosferă adecvată, deși plasarea planetei în zonă o pune în „poziția primă” față de steaua sa părinte.

Recomandări

MESAJUL LUI IOHANNIS DE PAȘTE
SFÂNTA LUMINĂ S-A COBORÂT LA IERUSALIM
POLIȚIȘTII CHINEZI, ÎN ILEGALITATE ÎN FRANȚA
SÂMBĂTA MARE E DEDICATĂ RUGĂCIUNII
FIREA ÎL PRINDE PE NICUȘOR DIN URMĂ
BLOOMBERG LANSEAZĂ GHID PENTRU ROMÂNIA

Steaua sa părinte este o pitică roșie, care este mai mică și mai rece decât Soarele Pământului, permițând planetei să se „înghesuie mai aproape” și să aibă o orbită mai strânsă. Această orbită înseamnă că un „an” pentru planetă este egal cu 19 zile pământești și face planeta mai ușor de detectat și mai frecvent observată, potrivit agenției.

NASA a spus că planeta a fost descoperită de TESS, lansat în 2018. TESS a descoperit o serie de alte exoplanete din zonă locuibilă care pot fi observate mai îndeaproape de telescopul spațial James Webb al NASA.

Sistemul descoperit ar putea include o a doua planetă de dimensiunea Pământului, care ar putea fi, de asemenea, chiar în interiorul zonei locuibile conservatoare. Dacă acest lucru este confirmat, ar marca cea mai mică planetă din zonă locuibilă descoperită de TESS până acum, a remarcat NASA.

Citește și