O femeie care poate mirosi boala Parkinson îi ajută pe oamenii de știință să dezvolte un test

femeie

femeie

O femeie care poate mirosi Parkinson a ajutat oamenii de știință să dezvolte un test pentru a detecta boala. Testul a durat ani de zile, după ce academicienii și-au dat seama că Joy Milne, din Perth, Scoția, care are un simț al mirosului accentuat, ar putea detecta această afecțiune.

Femeia în vârstă de 72 de ani a observat că răposatul ei soț, Les, a dezvoltat un miros diferit când avea 33 de ani – cu 12 ani înainte de a fi diagnosticat cu această boală, care duce la deteriorarea progresivă a unor părți ale creierului de-a lungul mai multor ani. Milne a descris o aromă moscată, diferită de mirosul său normal. Domnul Milne a murit în 2015, la vârsta de 65 de ani.

Observația ei a stârnit interesul oamenilor de știință care au decis să cerceteze ce putea mirosi și dacă acest lucru ar putea fi valorificat pentru a ajuta la identificarea persoanelor cu această afecțiune neurologică. Ani mai târziu, academicienii de la Universitatea din Manchester au făcut o descoperire, dezvoltând un test care poate identifica persoanele cu boala Parkinson cu ajutorul unui simplu bețișor de bumbac trecut de-a lungul cefei.

Cercetătorii folosesc proba pentru a identifica moleculele legate de boală pentru a ajuta la diagnosticarea bolii. Deși se află încă în fazele incipiente ale cercetării, oamenii de știință sunt entuziasmați de perspectiva ca NHS să poată implementa un test simplu. În prezent, nu există un test definitiv pentru boala Parkinson, diagnosticul bazându-se pe simptomele și istoricul medical al pacientului.

În cazul în care noul tampon de piele are succes în afara condițiilor de laborator, acesta ar putea fi implementat pentru a obține un diagnostic mai rapid.Dna Milne a declarat că este „inacceptabil” ca persoanele cu Parkinson să aibă un grad atât de ridicat de afectare neurologică până la momentul în care primesc un diagnostic, adăugând: Cred că trebuie depistat mult mai devreme – la fel ca în cazul cancerului și al diabetului, un diagnostic mai devreme înseamnă un tratament mult mai eficient și un stil de viață mai bun pentru oameni. S-a constatat că exercițiile fizice și schimbarea dietei pot face o diferență fenomenală.

Ea a declarat că soțul ei, fost medic, a fost hotărât să găsească cercetătorul potrivit pentru a examina legătura dintre miros și Parkinson și l-au căutat pe Dr. Tilo Kunath de la Universitatea din Edinburgh în 2012. Dr. Kunath a făcut pereche cu profesoara Perdita Barran pentru a examina simțul olfactiv al doamnei Milne.

Cercetătorii au crezut că mirosul ar putea fi cauzat de o modificare chimică a uleiului de piele, cunoscut sub numele de sebum, care este declanșată de boală.În activitatea lor preliminară, i-au cerut doamnei Milne să miroasă tricouri purtate de persoane care sufereau de Parkinson și de cele care nu sufereau.
Milne a identificat corect tricourile purtate de bolnavii de Parkinson, dar a spus, de asemenea, că unul dintre tricourile din grupul de persoane care nu aveau Parkinson mirosea ca boala – opt luni mai târziu, persoana respectivă a fost diagnosticată cu Parkinson.

Testele au fost efectuate cu succes în laboratoare, iar acum oamenii de știință evaluează dacă pot fi folosite în spitale și, în cele din urmă, de către medicii de familie. Descoperirile, publicate în Journal of the American Chemical Society, detaliază modul în care sebumul poate fi analizat cu ajutorul spectrometriei de masă – o metodă care cântărește moleculele – pentru a identifica boala.

Unele molecule sunt prezente doar la persoanele care au boala Parkinson. Cercetătorii au comparat tampoane de la 79 de persoane cu Parkinson cu un grup de control sănătos format din 71 de persoane.
Milne, care suferă de o afecțiune rară care îi conferă un simț al mirosului accentuat, lucrează acum cu oameni de știință din întreaga lume pentru a vedea dacă poate mirosi și alte boli, cum ar fi cancerul și tuberculoza.

Exit mobile version