- Tehnologia Cripr, premiată cu Nobel, a reușit să elimine HIV-ul din celulele infectate.
- Tratamentele actuale pentru HIV pot opri virusul, dar nu îl pot elimina.
- Majoritatea persoanelor cu HIV trebuie să facă terapie antiretrovirală pe tot parcursul vieții.
Oamenii de știință au reușit să elimine HIV-ul din celulele infectate, folosind tehnologia Crispr, premiată cu Nobel, scrie BBC. Funcționând ca niște foarfece, la nivel molecular, tehnologia „taie ADN-ul” așa de tare, încât particulele infectate pot fi eliminate sau dezactivate.
Advertisment
Obiectivul final este să elimine virusul complet din corp, chiar dacă mai este mult de muncă pentru a determina cât de sigură și eficientă este această metodă.
Tratamentele actuale pentru HIV pot opri virusul, dar nu îl pot elimina.
Recomandări
Echipa Universității din Amsterdam, prezentând un rezumat al descoperirilor lor timpurii la o conferință medicală de săptămâna aceasta, a subliniat că munca lor este doar o „dovadă conceptuală” și nu va deveni un remediu pentru HIV prea curând.
Dr. James Dixon, profesor asociat de tehnologii cu celule stem și terapie genetică la Universitatea din Nottingham, a spus că, într-adevăr, concluziile complete necesită încă o analiză.
„Va fi nevoie de mult mai multă muncă pentru a demonstra că rezultatele acestor teste celulare se pot aplica la nivelul întregului organism, într-un viitor tratament”, a spus el.
„O provocare extremă”
Alți oameni de știință încearcă, de asemenea, să folosească Crispr împotriva HIV. Excision BioTherapeutics spune că, după 48 de săptămâni, trei voluntari cu HIV nu au efecte secundare grave.
Dr. Jonathan Stoye, expert în virus la Institutul Francis Crick, din Londra, a spus că îndepărtarea HIV-ului din toate celulele care l-ar putea găzdui în organism este „o provocare extremă”.
„Posibilele efecte secundare pe termen lung rămân o îngrijorare. Prin urmare, probabil că vor trece mulți ani înainte ca orice astfel de terapie pe bază de Crispr să devină de rutină – chiar și presupunând că se poate dovedi a fi eficientă” a spus el.
HIV infectează și atacă celulele sistemului imunitar, folosind propriile mecanisme pentru a se multiplica în organism.
Chiar și cu un tratament eficient, unele celule intră într-o stare de repaus sau latentă și continuă să mențină ADN-ul sau materialul genetic al HIV, chiar dacă nu produc în mod activ un nou virus.
Majoritatea persoanelor cu HIV trebuie să facă terapie antiretrovirală pe tot parcursul vieții. Dacă încetează să mai ia aceste medicamente, virusul latent se poate reactiva și poate cauza din nou probleme.
Câteva cazuri rare de oameni s-au „vindecat”, după ce terapia agresivă împotriva cancerului a șters unele dintre celulele lor infectate, dar acest lucru nu ar fi niciodată recomandat doar pentru tratarea HIV.
Citește și
- Rusia amenință Statele Unite după ce au semnat un contract secret cu Elon Musk: „Sateliții SpaceX vor deveni o țintă legitimă”
- Sam Altman vrea A.I. alimentată prin fuziune nucleară. Cum se gândește cofondatorul OpenAI să obțină energia nelimitată
- China își pregătește arsenalul militar și nuclear pentru invazia Taiwanului până în 2027, avertizează Amiralul SUA, John Aquilino: „Ar trebui să fie îngrijorător pentru întregul glob”
Partenerii noștri