• Oamenii de știință criminaliști au reconstruit chipul primei mumii egiptene antice însărcinate din lume.
  • Se crede că mumia cunoscută sub numele de „Doamna misterioasă” a murit la 28 de săptămâni de sarcină, între 20 și 30 de ani.
  • Experții au folosit craniul și alte părți ale corpului ei pentru a vedea cum ar fi putut să arate atunci când era în viață, cu 2000 de ani în urmă, în secolul I î.Hr.

Oamenii de știință criminaliști au reconstruit chipul primei mumii egiptene antice însărcinate din lume, la peste 2.000 de ani de la moartea acesteia, folosind tehnici 2D și 3D. Se crede că mumia cunoscută sub numele de „Doamna misterioasă” a murit la 28 de săptămâni de sarcină, între 20 și 30 de ani, și se crede că este primul specimen uman îmbălsămat cunoscut ca având un copil nenăscut.

Dar acum, experții au folosit craniul și alte părți ale corpului ei pentru a vedea cum ar fi putut să arate atunci când era în viață, cu 2000 de ani în urmă, în secolul I î.Hr.

Oasele și craniul, în special, oferă o mulțime de informații despre fața unui individ”, a declarat Chantal Milani, un antropolog criminalistic italian și membru al Warsaw Mummy Project. Deși nu poate fi considerat un portret exact, craniul, la fel ca multe părți anatomice, este unic și prezintă un set de forme și proporții care vor apărea în fața finală.”

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
Foto: Facebook Warsaw Mummy Project Human

În 1826, mumia a fost descoperită și scoasă din Egipt și dusă în Varșovia, în Polonia. Trupul Misterioasei Doamne a trebuit să fie înfășurat într-o țesătură și lăsat cu un set bogat de amulete pentru a o conduce în viața de Apoi.

Ritualul cunoscut sub numele de mumificare” este o expresie a grijii acordate pentru a păstra o persoană pentru viața de Apoi”, potrivit unei postări a Warsaw Mummy Project pe Facebook. Chantal Milani adaugă: Fața care acoperă structura osoasă urmează reguli anatomice diferite, astfel încât procedurile standard pot fi aplicate pentru a o reconstrui, de exemplu, pentru a stabili forma nasului. Cel mai important element este reconstrucția grosimii țesuturilor moi în numeroase puncte de pe suprafața oaselor faciale. Pentru aceasta, dispunem de date statistice pentru diferite populații din întreaga lume.”

Artistul legist Hew Morrison este unul dintre specialiștii care au construit chipul mumiei. El au declarat: Reconstrucția facială este folosită în principal în medicina legală pentru a ajuta la determinarea identității unui cadavru atunci când mijloacele mai comune de identificare, cum ar fi identificarea amprentelor sau analiza ADN, nu au dat niciun rezultat. Reconstituirea feței unui individ din craniul său este adesea considerată ca o ultimă soluție în încercarea de a stabili cine a fost. De asemenea, poate fi folosită în context arheologic și istoric pentru a arăta cum ar fi arătat în viață oameni din antichitate sau figuri celebre din trecut.”

Dr. Wojciech Ejsmond, un arheolog de la Academia Poloneză de Științe, a declarat că mulți oameni văd mumiile egiptene antice ca pe niște curiozități”. Aceștia tind să uite că acestea au fost cândva oameni vii care au avut propriile lor vieți individuale, iubiri și tragedii”, a declarat Dr. Ejsmond.

Putem spune că experții criminaliști oferă chipuri pentru datele științifice, astfel încât o persoană nu mai este atunci o curiozitate anonimă într-o vitrină. De asemenea, era foarte important pentru egiptenii antici să își păstreze asemănarea pentru a ajuta la supraviețuirea sufletului și a identității. Așadar, pe de o parte, reumanizăm”, să spunem, datele științifice și, pe de altă parte, îndeplinim dorința acestor oameni de a nu fi anonimi și uitați.” Reconstituirile faciale vor putea fi văzute într-o expoziție la Muzeul Sileziei din Katowice încă de 3 noiembrie.