• Omenirea ar putea fi pe punctul de a face progrese majore în mai multe domenii ale științei.
  • Acestea sunt inteligența artificială, semiconductorii la temperatura camerei și fuziunea nucleară.
  • Însă exemplul ChatGPT ne arată că știința are nevoie de marketing bun.

În urmă cu un un deceniu, la reuniunea anuală a Institutului Milken din 2013, unele dintre cele mai puternice figuri din Silicon Valley se întrebau unde e cu adevărat inovația în tehnologie.

„Poate inovația să ofere doar iPhone-uri cu care să trimitem poze cu pisici dintr-o parte în alta a globului?” se întreba Peter Thiel, investitor și speaker la eveniment. Din fericire, descoperirile științifice majore sunt aproape, dar trebuie vândute mai bine.

Aproape toți cei care utilizează în mod regulat internetul au înțeles, în general, potențialul inteligenței artificiale datorită lansării de către OpenAI a ChatGPT. Deși LLM-urile există de ani de zile, utilizatorul obișnuit a înțeles importanța lor doar atunci când a văzut cât de puternice pot fi.

Recomandări

CCR SUB LUPA SUA
SUA UCID LIDERUL ISLAMULUI
BUNĂSTAREA ÎN UE
SUA DUBLEAZĂ TRUPELE
TREBURILE CASNICE AJUTĂ COPIII
E ROMÂNA AMENINȚATĂ?

Alte descoperiri la fel de importante pentru societate ar putea fi aproape și ar trebui să provoace la fel de mult entuziasm, scrie Insider.

Cercetătorii au descoperit primul supraconductor care funcționează la temperatura camerei

Luna trecută, în Coreea de Sud, cercetătorii au descoperit primul supraconductor din lume care funcționează la temperatura camerei și la presiunea mediului ambiant. Este un material asemănător unei roci și este cunoscut sub numele de LK-99. Noua descoperire ar putea elimina cantitățile masive de deșeuri electrice pe care le avem astăzi și ar putea deschide, în opinia cercetătorilor „o nouă eră pentru omenire”.

Pentru că descoperirile nu au fost evaluate de colegi, anunțul a fost întâmpinat inițial cu scepticism. O lucrare prezentată de cercetătorii de la Universitatea Peking din Beijing pe 6 august sugerează că entuziasmul inițial ar putea fi exagerat.

Și oamenii de știință din SUA au făcut progrese. Aceștia au obținut pentru a doua oară „energie într-o reacție de fuziune”. Ar putea fi un argument semnificativ pentru susținătorii energiei nucleare, care spun că energia nucleară nu trebuie să ne sperie și că este o bună sursă de energie verde.

Știința are nevoie de promovare

Chatbot-ul OpenAI s-a bucurat de extrem de multă popularitate. S-ar putea să fie nevoie de eforturi similare pentru a transforma descoperirile din domeniul științei exacte în beneficii tangibile pentru fiecare dintre noi.

O altă problemă, potrivit celor din Silicon Valley, este frica aparentă de progres. Marc Andreessen, capitalist de risc și co-speaker al lui Thiel la conferința Milken Institute din 2013, spune că lumea s-a „împărțit în două” începând cu anii 1970: sectoare unde se poate și sectoare unde nu se poate face progres.

Internetul sau social media a făcut progrese imense, în timp ce energia nucleară și domeniile conexe s-au pierdut în decenii de stagnare, crede Andreessen. „În clipa în care te urci într-o mașină, în clipa în care îți încarci telefonul la perete, în clipa în care mănânci mâncare, încă trăiești în anii 1950”, spune Andreessen.

Citește și: