• Păsările monogame își schimbă partenerii din motive similare cu despărțirile umane.
  • Cercetătorii spun că au descoperit doi factori-cheie care sunt implicați în divorț la o gamă largă de specii de păsări: promiscuitatea masculilor și migrațiile pe distanțe lungi.
  • Rezultatele sugerează că divorțul la păsări nu poate fi doar o strategie de creștere a capacității fizice a unui individ sau un răspuns la factori ecologici, cum ar fi migrația, ci ar putea fi afectat simultan de ambele.

Relațiile amoroase sau separările de lungă durată sunt de obicei sinonime cu divorțul în cazul cuplurilor din rândul oamenilor – dar se pare că factori similari joacă un rol în despărțirile dintre păsări, scrie The Guardian.

Se crede că peste 90% dintre speciile de păsări au în general un singur partener pentru cel puțin un sezon de reproducere, dacă nu chiar mai mult. Cu toate acestea, unele păsări monogame își schimbă partenerul pentru un sezon de împerechere ulterior, deși partenerul inițial a rămas în viață – un comportament numit ,,divorț” .

Deși o serie de studii au analizat posibilii factori asociați cu astfel de despărțiri, experții spun că acestea tind să se concentreze asupra unor specii individuale sau grupuri de specii.

Recomandări

CE REFORME VOR PARTIDELE
TOM CRUISE E PREMIAT
CINE L-A UCIS PE KIRILLOV
USR-OUT?
IAȘUL- CENTRU AL CUANTICII?
NOUL PROGRAM DE GUVERNARE

În prezent, cercetătorii spun că au descoperit doi factori-cheie care sunt implicați în divorț la o gamă largă de specii de păsări: promiscuitatea masculilor și migrațiile pe distanțe lungi.

Scriind în revista Proceedings of the Royal Society B, cercetătorii din China și Germania descriu modul în care s-au bazat pe datele publicate anterior cu privire la ratele de divorț pentru 232 de specii de păsări cu date privind mortalitatea și distanțele de migrație. De asemenea, echipa a acordat masculilor și femelelor din fiecare specie un ,,scor de promiscuitate” separat, pe baza informațiilor publicate despre comportamentul păsărilor.

Aceștia au efectuat, de asemenea, o analiză bazată pe relațiile evolutive dintre specii pentru a lua în considerare efectul strămoșilor comuni.

Rezultatele arată că speciile cu rate de divorț deosebit de ridicate au avut tendința de a fi strâns legate între ele, o constatare care s-a menținut și în cazul speciilor cu rate de divorț deosebit de scăzute. Un model similar a fost observat pentru promiscuitatea masculină.

,,De exemplu, rândunelele, ciocârliile, marțafoiul, oriolii și mierlele aveau atât rate ridicate de divorț, cât și promiscuitate masculină, în timp ce petrele, albatrosii, gâștele și lebedele aveau rate scăzute de divorț și promiscuitate masculină”, scrie echipa.

În timp ce cercetătorii au descoperit că o promiscuitate masculină mai mare a fost asociată cu rate mai mari de divorț, nu același lucru s-a întâmplat în cazul promiscuitate feminină.

,,Atunci când un mascul de pasăre este promiscuu, este adesea perceput ca o reducere a acestui angajament, deoarece atenția și resursele sale sunt împărțite între mai multe femele. Acest lucru îl poate face mai puțin atractiv ca partener și, astfel, este mai probabil să fie părăsit în următorul sezon de reproducere. În schimb, un mascul își poate spori condiția fizică prin împerecherea cu mai multe femele” , a declarat Dr. Zitan Song, coautor al cercetării de la Institutul Max Planck de Comportament Animal din Germania. Prin urmare, ratele de divorț pot crește acolo unde masculii au mai multe oportunități de a fi promiscui.

Cu toate acestea, Song a sugerat că promiscuitatea feminină ar putea să nu ducă la aceleași consecințe, deoarece incertitudinea cu privire la paternitatea urmașilor ar putea duce la o mai mare implicare a bărbaților în îngrijirea parentală.

De asemenea, echipa a descoperit că speciile cu distanțe de migrație mai mari aveau o rată de divorț mai mare.

,,După migrație, perechile pot ajunge la destinație în mod asincron, ceea ce duce la o situație în care cel sosit mai devreme se poate împerechea cu un alt partener, ceea ce duce la un divorț” . De asemenea, migrația ar putea duce la aterizarea perechilor în locuri de reproducere diferite, provocând astfel o separare din cauza pierderii accidentale. Acest efect se intensifică odată cu creșterea distanței de migrație” , a declarat Song. Echipa a observat că migrațiile mai lungi au redus fereastra de împerechere.

,,Divorțul poate ajuta la facilitarea reproducerii imediate la sosire, mai degrabă decât să aștepte un partener anterior”, a spus Song.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că ratele de mortalitate și distanța de migrație par să fie legate de promiscuitatea masculină, sugerând potențiale efecte indirecte asupra divorțului.

Echipa spune că rezultatele sugerează că divorțul la păsări nu poate fi doar o strategie de creștere a capacității fizice a unui individ sau un răspuns la factori ecologici, cum ar fi migrația, ci ar putea fi afectat simultan de ambele.

Dr. Samantha Patrick, expert în biologie marină la Universitatea din Liverpool, care nu a fost implicată în cercetare, a apreciat studiul.

,,Poate că, având în vedere propriile mele interese de cercetare actuale, consider că rezultatele care leagă asincronia migrației de divorț [sunt cele mai interesante]” , a spus ea. ,,Pe măsură ce clima devine mai imprevizibilă, calendarul migrației ar putea deveni mai variabil, iar această lucrare sugerează că, la nivelul tuturor speciilor, acest lucru ar putea crește ratele de divorț” .

Citește și

Compania căilor ferate din Franța a fost amendată pentru că un tren a călcat o pisică

Numărul persoanelor bisexuale din America s-a triplat în ultimele trei decenii

SONDAJ. Românii își doresc adoptarea monedei euro. 71% din cetățenii țării noastre vor moneda unică