• Pastilele care pot ajuta o persoană să inverseze efectele îmbătrânirii ar putea fi pe piață în următorii cinci ani.
  • Șeful ChatGPT, Sam Altman, a investit 180 de milioane de dolari în firma de biotehnologie anti-îmbătrânire.
    Jeff Bezos a investit 3 miliarde de dolari într-un start-up dedicat industriei anti-îmbătrânire.

Pastilele care pot ajuta o persoană să inverseze efectele îmbătrânirii ar putea fi pe piață în următorii cinci ani, potrivit unui expert, scrie Daily Mail.

Sam Altman a finanțat luna trecută start-up-ul biotehnologic Retro BioScience cu 180 de milioane de dolari. El este cel mai recent dintr-un lung șir de miliardari din Silicon Valley care și-au pus averea considerabilă în slujba studiilor privind îmbătrânirea. 

Jeff Bezos, de la Amazon, ar fi investit 3 miliarde de dolari în Altos Labs, un startup ce are ca obiectiv prelungirea vieții. Cofondatorul PayPal, Peter Thiel, a investit în Fundația Methuselah, care are ca obiectiv ca „90 de ani să devină noii 50 de ani” .

Recomandări

CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Toate aceste investiții au ajutat studiile privind îmbătrânirea, așa că Andrew Steele, autorul cărții „Ageless: Noua știință de a îmbătrâni fără a îmbătrâni” , susține că în următorii cinci ani ar putea apărea pe piață pastile anti-îmbătrânire. El consideră că unele medicamente existente, cum ar fi metforminul folosit în cazul persoanelor cu diabet, ar putea fi folosit și pentru tratamente anti-îmbătrânire.

„În cazul acestor miliardari, sunt sigur că unii dintre ei fac acest lucru doar pentru câștig personal – au toți acești bani și este imposibil să-i cheltuiască într-o singură viață de om.

Dar… dacă ești un investitor isteț, poți vedea că medicamentele anti-îmbătrânire reprezintă o oportunitate de afaceri uriașă, deoarece piața potențială este reprezentată de fiecare om în parte.

Cred că va fi cea mai mare revoluție în medicină de la descoperirea antibioticelor – și, ca om de afaceri avizat, vrei să fii în fruntea acestei revoluții” , a declarat Steele.

Deși îmbătrânirea nu ucide direct oamenii, persoanele în vârstă sunt expuse riscului de a suferi de multe boli mortale, cum ar fi Alzheimer, boli de inimă și cancer. Aproximativ 100.000 de persoane mor zilnic din cauza bolilor legate de vârstă, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

Teste pe şoareci

La șoareci, aceste medicamente fac ca animalele în vârstă să devină brusc vioaie și sănătoase. „Multe dintre aceste medicamente sunt medicamente pe care deja le înțelegem și le folosim în diferite scopuri, astfel încât nu trebuie să dezvoltăm noi medicamente” , a mai adăugat acesta. 

Un exemplu de tratament senolitic este combinația dintre datasinib, utilizat pentru chimioterapie, și quercetină, o moleculă care se găsește în fructe și legume. Folosite împreună, acestea elimină celulele responsabile de multe dintre problemele asociate cu îmbătrânirea.

Un alt potențial medicament general anti-îmbătrânire este metformina. Aprobat pentru prima dată în 1994 pentru diabetul de tip 2, medicamentul s-a dovedit a fi promițător în ceea ce privește prelungirea duratei de viață.

„Unele dintre aceste companii încearcă să dezvolte medicamente noi și mai eficiente care ar putea face același lucru mai bine” , a declarat autorul. „Acest lucru este foarte foarte aproape de concretizare. Și aș fi șocat dacă în cinci ani nu vom avea niște senolitice în farmacii. Probabil că nu vor fi pentru îmbătrânire la început. Va fi pentru o boală specifică – și poate că în 10 ani, îl vom folosi pentru îmbătrânire.”

Steele spune că, în mod realist, tratamentele pe care este probabil să le vedem pe termen scurt vor prelungi „durata de viață” prin tratarea bolilor legate de vârstă – întârziind apariția unor probleme precum demența.

Citește și:
Dreptul la întreruperi de sarcină este din nou amenințat în SUA. Un judecător a interzis o pastilă pentru avort

STUDIU. Consumul prea mare de zaharuri are 45 de efecte negative asupra sănătății. Sfaturile experților

Alimente care îți pot crește performanțele sportive. Ce trebuie să mănânci înainte de antrenament