• Noul material din plastic se repară singur și poate hrăni fauna marină.
  • Universitatea din Tokyo a descoperit că VPR este capabil să se regenereze și este biodegradabil.
  • VPR promite să transforme plasticul dintr-o sursă de poluare în soluția ideală.

Plasticul ar putea deveni un material comestibil pentru animalele marine. Cercetători japonezi de la Universitatea din Tokyo au creat un material plastic mult mai durabil, ușor de reciclat și care se descompune sub formă de hrană pentru pești.

Echipa de la Universitatea din Tokyo a descoperit un nou material plastic numit VPR. Este un tip avansat de rășină epoxidică, rezistent la temperatura camerei, dar se transformă la căldură. Pe deasupra este mai puțin fragil și mai dinamic, datorită unei molecule numite polirotaxan. VPR-ul este impresionant din testele de până acum. Dacă este zgâriat, se repară singur cu un minut de căldură la 150 °C. Dacă este turtit și apoi încălzit revine la forma sa inițială. Este mai rapid de auto-reparat și remodelat decât materialele actuale din plastic.

Cum poate ajuta la reducerea poluării

Vestea bună este că VPR poate fi reciclat chimic cu ușurință. Căldura și un anumit solvent îl dezintegrează până la componentele sale de bază, gata pentru reutilizare. Dacă ajunge în ocean, este mai puțin dăunător decât plasticul tradițional. După o lună în apă de mare, VPR se descompune și devine aliment pentru fauna marină.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
TRUMP RISCĂ NOI SANCȚIUNI
SADIQ KHAN CANDIDEAZĂ LA MANDATUL 3
TEMPERATURI RECORD ÎN INDIA
MENIU A LA GREC
O LUNĂ DE SCHENGEN

Dincolo de asta, autorul principal al studiului, Shota Ando, spune că VPR poate revolutiona constructia de drumuri si poduri, datorita capacitatii sale de regenerare si de asemenea poate revolutiona productia de autoturisme bazate pe acest material plastic.

Citește și