• După 50 de ani de cercetări, eminentul cercetător în domeniul somnului, William Dement, ar fi declarat că singura explicație solidă pe care o cunoaște pentru motivul pentru care dormim este pentru că ne este somn”.
  • Chiar dacă somnul poate fi, singurul comportament major în căutarea unei funcții”, este clar că are importanță pentru sănătatea și bunăstarea noastră.
  • Dar îl facem cum trebuie? Ce spun cercetările despre poziția de dormit?

După 50 de ani de cercetări, eminentul cercetător în domeniul somnului de la Universitatea Stanford, William Dement, ar fi declarat că singura explicație solidă pe care o cunoaște pentru motivul pentru care dormim este pentru că ne este somn”. Chiar dacă somnul poate fi, după cum a spus un cercetător, singurul comportament major în căutarea unei funcții”, este clar că are importanță pentru sănătatea și bunăstarea noastră.

Există o poziție corectă în care să dormim?

Majoritatea oamenilor preferă să doarmă pe o parte. Acest lucru este bine de știut, deoarece cei care stau culcați pe spate sunt mai predispuși să aibă un somn slab sau să aibă dificultăți de respirație în timpul nopții.

În cele mai multe cazuri, avem tendința de a ne mișca destul de mult în timpul nopții. Un studiu efectuat pe 664 de persoane a constatat, în medie, că participanții au petrecut aproximativ 54% din timp dormind pe o parte, aproximativ 37% pe spate și aproximativ 7% pe față. Bărbații (în special cei cu vârsta sub 35 de ani) tind să fie cei mai agitați, cu mai multe schimbări de poziție și mișcări ale brațelor, coapselor și ale părții superioare a spatelui în timpul nopții.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CUM ÎȚI PĂSTREZI CALMUL LA INTERVIU?
CE MĂNÂNC AZI?
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
9/10 ANGAJAȚI SE CRED EXPERȚI IT

Acest lucru poate să nu fie un lucru rău, deoarece, în general, este o idee bună să permiți corpului tău să se miște în timpul nopții. În timpul somnului, corpul tău va urmări orice durere sau disconfort și va ajusta poziția în consecință. Acesta este motivul pentru care, de obicei, evităm să dezvoltăm răni.

Dacă constați că nu te poți mișca pentru că partenerul (sau câinele) ocupă prea mult loc în pat, ia în considerare posibilitatea de a schimba părțile sau de a lua un pat mai mare. Și nu te înghesui prea strâns în pat, alocă-ți spațiu pentru a te mișca pe ambele părți.

Este esențial să te simți confortabil. Nu există cercetări de calitate care să ofere dovezi clare pentru o poziție optimă de somn„. Vârsta, greutatea, mediul în care te afli, activitățile pe care le desfășori și dacă ești însărcinată, toate acestea joacă un rol în ceea ce privește poziția de somn cea mai bună pentru corpul tău. În mod ideal, putem găsi o poziție care să ne ajute să dormim bine și care să evite să ne trezim cu dureri.

Chiar și cu poziția pe care am ales-o, unele poziții sunt mai bune decât altele. Într-un studiu, persoanele care s-au odihnit într-o poziție în care există o rotație a coloanei vertebrale (cum ar fi poziția laterală fără suport), s-au trezit cu mai multe dureri dimineața. Cu toate acestea, deși unele poziții de dormit pe o parte pot cauza o mică presiune asupra coloanei vertebrale, se pare că pozițiile laterale, în general, sunt totuși mai bune decât celelalte opțiuni.

Ce pernă ar trebui să aleg?

Alegerea pernei potrivite este vitală pentru un somn bun. S-a constatat că o lipsă de susținere a capului și a gâtului în timpul somnului are un impact grav asupra alinierii coloanei vertebrale și cauzează probleme musculare, cum ar fi dureri de gât, dureri de umăr și rigiditate musculară.

În mod promițător, materialul pernei nu pare să afecteze coloana vertebrală. În schimb, contează forma și înălțimea. O pernă în formă de U te poate ajuta să ai un somn mai lung, iar o pernă în formă de rulou poate reduce durerile resimțite dimineața și durerile de la orele de culcare la cei care suferă de leziuni cronice.

Din nefericire, știința nu ne-a dat un răspuns cu privire la salteaua optimă. Având în vedere că fiecare persoană doarme diferit, ar fi greu de comparat pe termen lung. Cu toate acestea, există saltele proaste. Dacă patul tău este lăsat, și-a pierdut fermitatea, prezintă arcuri zgomotoase sau semne clare de uzură, ia în considerare schimbarea saltelei. Rotirea saltelei poate ajuta la longevitatea acesteia și poate îmbunătăți confortul. Acest lucru ar trebui făcut de cel puțin una-două ori pe an.

Alte sfaturi pentru un somn odihnitor

Setează o temperatură mai rece a camerei. Temperatura ideală pentru somn este de 18,3°C (variind între 15-19°C), temperaturile mai ridicate pot afecta somnul. Lasă o anumită circulație a aerului în cameră. Pe lângă faptul că aduce aer proaspăt și plăcut, acesta evacuează și căldura acumulată, menținându-ne mediul plăcut și răcoros în timpul nopții.

Unele medicamente, cum ar fi anumite tipuri de antihistaminice, pot face ca somnul să fie mai ușor de atins. Pe de altă parte, stimulentele, cum ar fi cofeina, pot afecta drastic calitatea somnului tău. În cele din urmă, asigură-te că nu te duci la culcare cu vezica plină, deoarece faptul că trebuie să te ridici noaptea pentru a face nevoile poate avea un impact asupra somnului.