- Phubbing-ul este un obicei pe care mulți parteneri ajung să-l aibă în mai multe momente nepotrivite.
- Cercetătorii turci au arătat că phubbing-ul îți afectează căsnicia.
- Experții explică când să folosești telefonul și când să-l pui pe modul „nu deranja”.
Prea multă atenție telefonului dăunează relațiilor tale, iar acest lucru poate părea evident, dar a fost nevoie de o echipă de oameni de știință pentru a ne face să luăm în considerare. Phubbing-ul este neglijarea partenerilor reali în favoarea telefonului.
Cercetătorii din Turcia au descoperit că cuplurile care au raportat mai mult phubbing au raportat, de asemenea, mai puține satisfacții în căsnicia lor, scrie The Guardian. Există forumuri online care se luptă să liniștească oamenii ai căror parteneri își verifică mobilul în timpul sexului.
Îmi răspunzi la SMS, chiar și-atunci când facem sex. Obiceiul are și un nume: phubbing
Phubbing-ul este atunci când ignori persoanele și partenerii de lângă tine în favoare telefonului. Deși este evident, o echipă de cercetători din Turcia a descoperit că phubbing-ul îți afectează căsnicia.
Mai mulți oameni s-au plâns că partenerii lor stau pe telefon în timpul mesei sau coboară ochii în telefon în timpul unei conversații. Însă acest lucru a ajuns atât de departe, încât partenrii lor își verifică telefonul și în timpul sexului.
Multe cupluri au incercat să își impună reguli pentru a putea scăpa de acest obicei: fără telefon în dormitor sau la masă. S-au creat și forumuri pentru oamenii ai căror parteneri își verifică telefonul în timpul sexului.
Experții explică când să folosești telefonul și când să-l pui pe modul „nu deranja”
Au existat o serie de cercetări cu privire la impactul phubbing-ului asupra relațiilor. Pe măsură ce utilizarea telefonului nostru trece de la enervant la distructiv, unde ar trebui trasate liniile unui comportament acceptabil?
Dacă cuvântul phubbing sună deranjant, asta se datorează faptului că a fost inventat în 2012 de agenția de publicitate McCann pentru a promova un dicționar de limba engleză în Australia. La acea vreme, mai puțin de jumătate dintre adulții din SUA dețineau un smartphone, așa că ideea de a fi respins de cineva care deținea un telefon pare suficient de amuzantă pentru a justifica un cuvânt atât de nebunesc. Desigur, nu știam atunci că relațiile noastre sunt în joc.
Ana Maria Ambrosă, psiholog: Ajungem să oferim indisponibilitate, adică o deconectare emoțională foarte profundă
„Este un obicei nemanierat indiferent lângă cine suntem pentru că afectează foarte mult relația de cuplu statul pe telefon. Un studiu realizat de francezi a concluzionat că 71% dintre persoane au obiceiul de a sta în telefon în timp ce poartă o conversație, astfel că telefonul a devenit o prelungire virtuală a corpului și ne însoțește peste tot.”
„Ajungem să nu mai comunicăm, să nu ne mai ascultăm și să intervină lipsa de respect, să oferim indisponibilitate, adică o deconectare emoțională foarte profundă.”
„De regulă, persoanele care se plâng cel mai mult că relația lor de cuplu nu funcționează sunt acele persoane care vorbesc cel mai mult pe telefon, ele nefiind conectate cu interlocutorul.”
Radu Leca, psiholog: Dependențele apar când relația de cuplu în mod real nu funcționează
„Suntem dependenți de ceva când relația de cuplu nu funcționează. Pandemia a fost ca o binecuvântare. Cuplurile care credeau că le merge excelent 2 ore pe zi împreună și noaptea, au constatat că odată ce au fost obligați să rămână în casă ca membrii, nu se înțeleg.”
„Dependențele apar, acum postpandemic, când relația de cuplu în mod real nu funcționează. Dacă stai cu nasul în telefon, dacă stai la un pahar cu altă persoană decât cea de cuplu, înseamnă că nu ești prezent în cuplul respectiv.”
Citește și
- Țara care execută o femeie pentru prima dată în ultimii 19 ani pentru trafic de heroină. Activiștii cer încetarea pedepsei cu moartea
- „Barbie” doboară recordul de box office stabilit de filmul „The Dark Knight”, în urmă cu 15 ani. Ce încasări a obținut Warner Bros
- Noua funcție de la WhatsApp: Acum poți trimite mesaje video instantanee de maxim 60 de secunde