• Primii oameni din Europa făceau focul cu cel puțin 250.000 de ani în urmă, cu 50.000 de ani mai devreme decât se credea până acum.
  • Noile dovezi sugerează că strămoșii europeni făceau și controlau focul pentru activități precum gătitul, încălzirea și pentru a-și apăra casa.
  • Pentru realizarea studiului, o echipă de oameni de știință a analizat mostre din Valdocarros II, un sit arheologic de lângă Madrid, în Spania.

Potrivit cercetătorilor, primii oameni din Europa făceau focul cu cel puțin 250.000 de ani în urmă, cu 50.000 de ani mai devreme decât se credea până acum, scrie presa internațională.

Dovezile nou adunate sugerează că strămoșii europeni făceau și controlau focul pentru activități precum gătitul, încălzirea și pentru a-și apăra locuința.

,,Avem acum dovezi definitive și incontestabile că oamenii au declanșat și oprit incendii în Europa cu aproximativ 50.000 de ani mai devreme decât am bănuit. ” , a declarat Clayton Magill, profesor asistent la Universitatea Heriot-Watt din Edinburgh.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

Pentru realizarea studiului, publicat în revista Nature Scientific Reports, o echipă de oameni de știință a analizat mostre din Valdocarros II, un sit arheologic de lângă Madrid, în Spania.

Pentru a identifica moleculele de ardere incompletă, ei au folosit metode chimice criminalistice.

De asemenea, rămășițele au făcut lumină și asupra tipului de lemn de foc folosit, care avea în principal proprietăți de ardere, cum ar fi căldura și lipsa de fum.

Dr. Magill a declarat: ,,Acest lucru este important, deoarece specia noastră este definită de utilizarea focului. A fi capabili să gătim alimente pentru a ne hrăni creierele este unul dintre lucrurile care ne-au făcut să avem atât de mult succes din punct de vedere evolutiv.

,,Focul aduce, de asemenea, protecție și favorizează comunicarea și legăturile familiale. Iar acum avem dovezi definitive și incontestabile că oamenii au pornit și oprit focurile în Europa cu aproximativ 50.000 de ani mai devreme decât bănuiam. ” , a mai spus Magill.

Cele mai vechi dovezi clare ale focului controlat de oameni se crede că provin din Africa de Est și au o vechime de aproximativ 1,5 milioane de ani.

Dovezi ale focului au fost descoperite și în Israel de acum aproximativ 790.000 de ani.

Ca parte a următoarelor etape, echipa de cercetare va studia uneltele de piatră găsite în apropierea focarelor pentru a identifica dacă acestea au fost folosite la producerea și controlul focului – de exemplu, pentru a tăia carnea.

Citește și

Avertismentul lui Sting: „Muzica se va lupta cu inteligența artificială în următorii ani”

Avertisment de la Google: Mai multe conturi vor fi şterse în acest an. De ce s-a luat această decizie

FOTO. Madonna își scoate la licitație fotografiile erotice la 30 de ani după lansarea cărții „Sex”