• Sting spune că muzicienii se luptă pentru a-și apăra munca în fața creșterii numărului de melodii generate de inteligența artificială.
  • „Elementele de bază ale muzicii ne aparțin nouă, ființelor umane”, a declarat el pentru BBC.
  • Vedeta a spus că va urma o bătălie pe care va trebui să o ducem în următorii doi ani și anume cea a apărării capitalului uman împotriva inteligenței artificiale.

Comentariile artistului Sting vin după ce o serie de melodii generate de inteligența artificială au „clonat” vocile unor artiști celebri, scrie CNN. În februarie, DJ-ul David Guetta a folosit această tehnologie pentru a adăuga „vocea” lui Eminem pe una dintre piesele sale, în timp ce un duet fals între Drake și The Weeknd a devenit viral în aprilie.

„Este similar cu modul în care mă uit la un film cu CGI. Nu mă impresionează deloc”, a declarat Sting. „Mă plictisesc imediat când văd o imagine generată pe calculator. Îmi imaginez că voi simți același lucru în ceea ce privește AI-ul care face muzică. Poate că pentru muzica electronică dance funcționează. Dar pentru cântece, știți, care exprimă emoții, nu cred că mă va emoționa”.

Industria muzicală s-a mobilizat rapid împotriva inteligenței artificiale, lansând un grup numit „Human Artistry Campaign” și a avertizat că firmele de inteligență artificială încalcă drepturile de autor prin faptul că își antrenează software-ul pe muzică lansată în scop comercial.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CUM ÎȚI PĂSTREZI CALMUL LA INTERVIU?
CE MĂNÂNC AZI?
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
9/10 ANGAJAȚI SE CRED EXPERȚI IT

Muzica scrisă de A.I, poate fi protejată prin drepturi de autor?

În conformitate cu legislația engleză privind drepturile de autor, operele generate de AI, pot fi teoretic protejate. Cu toate acestea, Biroul pentru drepturi de autor din SUA a decis recent că arta A.I, inclusiv muzica, nu poate fi protejată prin drepturi de autor, deoarece „nu este produsul unui autor uman”.

Nu toată lumea este împotriva acestei tehnologii. Neil Tennant, solistul trupei Pet Shop Boys, a sugerat recent că A.I ar putea ajuta muzicienii să depășească blocajul scriitorilor. „Există un cântec pentru care am scris un refren în 2003 și pe care nu l-am terminat niciodată pentru că nu m-am putut gândi la nimic pentru versuri”, a declarat el pentru Radio Times.

„Dar acum, cu ajutorul inteligenței artificiale, ai putea să-i dai fragmentele pe care le-ai scris, să apeși pe buton și să completezi spațiile goale. S-ar putea să rescrii apoi, dar ar putea fi totuși un instrument”.

Sting a fost de acord cu observația lui Tennant, până la un punct. „Instrumentele sunt utile, dar noi trebuie să le conducem”, a spus el. Nu cred că putem permite ca mașinile să preia pur și simplu controlul. Trebuie să fim precauți”.

Cariera lui Sting

Muzicianul, născut în Newcastle a început ca membru al trupei „The Police”, înainte de a urma o carieră de artist solo în 1984. „Am vrut să o iau de la capăt”, a spus el despre decizia de a despărți trupa la apogeul faimei lor. „Când faci parte dintr-o trupă, aceasta trebuie să aibă un sunet recognoscibil. Așadar, ca și compozitor, eram prins în capcană”.

„A existat un anumit risc”, a adăugat el, „dar nu mi-am riscat viața sau altceva. Nu cred că în muzică poți avea succes fără riscuri”.

De-a lungul carierei sale, muzicianul a vândut peste 100 de milioane de albume și a înregistrat hituri mondiale precum „Message In A Bottle”, „Every Breath You Take”, „Fields Of Gold”, „Englishman In New York” și „Shape Of My Heart”.

Citește și: