• Cu cât oamenii se simt mai înfometaţi, cu atât devin mai furioşi.
  • Un studiu constată că senzaţia de foame este un lucru real şi e asociată cu sentimente mai puternice de furie şi iritabilitate.
  • Copiii care merg flămânzi la şcoală au mai puţine şanse să înveţe bine.

Într-unul dintre primele studii care au explorat modul în care foamea afectează emoţiile în timp ce oamenii îşi duc viaţa de zi cu zi, psihologii au descoperit că, cu cât oamenii se simţeau mai înfometaţi, cu atât deveneau mai furioşi – sau înfometaţi.

Studiul a fost realizat după ce profesorul Viren Swami, psiholog social la Universitatea Anglia Ruskin, a fost provocat să se întrebe dacă senzaţia de foame este un fenomen real, scrie The Guardian.

În colaborare cu cercetători din Austria şi Malaezia, Swami a recrutat 64 de adulţi cu vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani pentru a-şi înregistra emoţiile şi senzaţia de foame de 5 ori pe zi, timp de 3 săptămâni.

Recomandări

CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
CINE ÎL ARESTEAZĂ PE BIBI
NU CÂNTA!
ANA DE ARMAS IUBEȘTE IAR!

În timp ce relaţia dintre foame şi emoţii a fost studiată în laboratoare, voluntarii şi-au monitorizat sentimentele în timp ce îşi desfăşurau rutina zilnică.

În jurnalul „Plos One”, psihologii descriu cum foamea a fost asociată cu sentimente mai puternice de furie şi iritabilitate şi cu niveluri mai scăzute de plăcere.

„Se pare că a fi flămând este un lucru real”, a declarat Swami.

Studiul nu propune soluţii radicale, dar Swami crede că a putea să recunoşti şi să etichetezi emoţia poate fi în sine de ajutor.

„De multe ori, s-ar putea să fim conştienţi de ceea ce simţim, dar să nu înţelegem cauza acesteia. Dacă putem să o etichetăm, suntem mai în măsură să facem ceva în legătură cu ea”, a spus el.

Foamea poate prelua controlul asupra emoţiilor noastre

Cercetătorii au o serie de ipoteze care urmăresc să explice de ce foamea poate prelua controlul asupra emoţiilor noastre. Una dintre ele se bazează pe studii care sugerează că un nivel scăzut de zahăr în sânge creşte impulsivitatea, furia şi agresivitatea. Dar nu este clar dacă o astfel de pierdere a autocontrolului poate apărea în urma unor mici scăderi ale glicemiei. Un altul spune că, atunci când oamenilor le este foame, este mai probabil ca aceştia să vadă lumea cu „ochi iritaţi”.

Indiferent de mecanism, Swami consideră că studiul ridică o problemă serioasă: copiii care merg flămânzi la şcoală au mai puţine şanse să înveţe eficient şi mai multe şanse să aibă probleme de comportament, astfel încât asigurarea unei alimentaţii corespunzătoare elevilor trebuie să fie o prioritate.

Pentru adulţii care constată că abilităţile lor sociale se prăbuşesc după ce sar peste prânz, sfatul este simplu: „Să nu vă fie foame”, a spus Swami. „Deşi pentru mulţi oameni este mai uşor de spus decât de făcut”.