• Rusia a acuzat Pentagonul, Georgia și Ucraina de experimente cu lilieci cu puțin timp înainte ca pandemia să înceapă.
  • Ucraina ar fi primit 32 de milioane de dolari pentru a aproba experimentele în mai multe laboratoare.
  • Un studiu al proiectului P-781 privind transmiterea bolilor la oameni prin lilieci a arătat că experimentul a fost realizat într-un laborator din Harkov.
  • Statele Unite au respins acuzațiile Rusiei potrivit cărora Washingtonul ar opera laboratoare de război biologic în Ucraina, calificând afirmațiile drept „derizorii

Ministerul rus al Apărării susţine că proiectul patogenului de lilieci, condus de Pentagon în Georgia şi în Ucraina, a început în octombrie 2019, chiar înainte de declanşarea pandemiei de coronavirus, transmit publicaţiile Anadolu Agenc şi Daily Mail.

Reprezentanţii ministerului au publicat un document din data de 6 martie 2015 ce „dovedeşte participarea Pentagonului la finanţarea proiectelor biologice militare în Ucraina„, conform Mediafax.

Potrivit departamentului, banii din partea Pentagon au fost primiţi de laboratoarele Ministerului Ucrainean al Apărării din Kiev, Odesa, Lvov şi Harkov pentru un total de 32 de milioane de dolari.

Recomandări

CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
JILL BIDEN A SCRIS O CARTE PENTRU COPII
MESAJUL REGELUI CHARLES
BEYONCE LANSEAZĂ UN NOU ALBUM
FORȚA DE REACȚIE NATO POATE INTRA ÎN ROMÂNIA
XIAOMI LANSEAZĂ PRIMUL EV

Aceste biolaboratoare au fost alese ca executanţi ai proiectului de studiere a agenţilor patogeni ai febrei hemoragice, leptospirozei şi hantavirusurilor, deoarece aceşti agenţi patogeni au focare naturale în Ucraina şi Rusia, iar utilizarea lor poate fi deghizată ca focare naturale, susţine Ministerul rus de Apărare.

Rusia a publicat un studiu de proiect care ar confirma speculațiile

Un studiu al proiectului P-781 privind transmiterea bolilor la oameni prin lilieci a arătat că experimentul a fost realizat într-un laborator din Harkov.

Pe parcursul implementării acestor proiecte au fost izolate şase familii de virusuri (inclusiv coronavirusuri) şi trei tipuri de bacterii patogene (agenţi cauzatori ai ciumei, brucelozei şi leptospirozei) care se transmit rapid de la animale la om şi sunt rezistente la medicamente. 

Ministerul Apărării din Rusia a prezentat documente care confirmă transferul a 5.000 de probe de ser de sânge de la cetăţeni ucraineni la Centrul Lugar afiliat Pentagonului din Tbilisi, 773 de analize biologice  fiind transferate într-un laborator din Marea Britanie. 

Analiza sugerează că specialiştii ucraineni nu sunt conştienţi de potenţialele riscuri ale transferului de biomateriale care sunt utilizate în esenţă „în întuneric” şi nu au o idee reală despre adevăratele obiective ale cercetării în curs, a spus ministerul.

Statele Unite au respins acuzațiile Rusiei

Statele Unite au respins acuzațiile Rusiei potrivit cărora Washingtonul ar opera laboratoare de război biologic în Ucraina, calificând afirmațiile drept „derizorii” și sugerând că Moscova ar putea pregăti terenul pentru utilizarea unei arme chimice sau biologice, relatează Reuters.

Astfel de afirmații în presa rusă s-au înmulțit în perioada premergătoare mișcării militare a Moscovei în Ucraina și au fost făcute chiar miercuri de purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Maria Zakharova.
„Acuzațiile Rusiei sunt absurde, sunt de râs și știți, în cuvintele bunicului meu catolic irlandez, o grămadă de prostii. Nu există nimic în acest sens. Este propagandă rusă clasică”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.

Într-o declarație, publicată miercuri, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a declarat că Rusia „inventează pretexte false în încercarea de a-și justifica propriile acțiuni oribile în Ucraina”.

Secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, citând ceea ce a numit „afirmațiile false” ale Rusiei, a scris pe Twitter: „Rusia este cea care are un istoric lung și bine documentat de utilizare a armelor chimice, inclusiv în tentative de asasinare și otrăvire a dușmanilor politici ai lui Putin, precum Alexey Navalny”.

Nu a existat un răspuns imediat din partea ambasadei Rusiei la Washington la afirmațiile americane de miercuri. Rusia a negat că a efectuat un atac asupra lui Navalny.