• Stupele de gheață au câștigat popularitate în toată Ladakh.
  • Ninsorile au devenit din ce în ce mai imprevizibile, iar ghețarii s-au retras mai sus, spre vârfuri, sau au dispărut cu totul.
  • Structurile, dintre care unele se înalță la peste 30 de metri, asigură alimentarea cu apă a unei comunități care a văzut cum schimbările climatice îi perturbă resursele naturale.

Noaptea de 5 august 2010 este încă în memoria locuitorilor din Ladakh, în nordul Indiei, când s-a simțit ca și cum un nor ar fi explodat deasupra zonei din jurul capitalei, Leh.

În doar două ore a căzut pe deșertul rece cantitatea de ploaie de un an. Ziduri masive de nămol au înghițit totul în calea lor, scrie BBC. Câteva sute de oameni nu au mai fost găsiți niciodată după acea noapte.

Acum locuitorii caută soluții pentru a combate efectele schimbărilor climatice. Stupele de gheață au câștigat popularitate în toată Ladakh. Structurile, dintre care unele se înalță la peste 30 de metri, asigură alimentarea cu apă a unei comunități care a văzut cum schimbările climatice îi perturbă resursele naturale.

Recomandări

ELICOPTERUL LUI RAISI S-A PRĂBUȘIT
CE SE ÎNTÂMPLĂ DACĂ RAISI A MURIT
CINE ESTE EBRAHIM RAISI?
VERSTAPPEN IA MARELE PREMIU LA IMOLA
MAIA SANDU ÎȘI DONEAZĂ PREMIUL

De asemenea, ele oferă o sursă surprinzătoare de divertisment – anual au loc competiții foarte disputate pentru cea mai înaltă stupa.

Populația din Ladakhi plătește prețul pentru emisiile de carbon produse în altă parte.

Regiunea Ladakh, cel mai nordic platou din India, se află la peste 3.000 de metri deasupra nivelului mării. Lanțul Himalaya Mare protejează regiunea de musonul anual pe care se bazează o mare parte din restul Indiei.

Până de curând, Ladakh a fost scăldat de soare timp de 300 de zile pe an, în timp ce abia patru centimetri de ploaie au căzut pe acest vast peisaj de stâncă și munți.

Inundațiile din 2010 a fost urmată rapid de alte inundații în 2012, 2015 și, cel mai recent, în 2018.

Ceva ce nu se mai întâmplase de șapte decenii, s-a întâmplat de patru ori în mai puțin de 10 ani. Astfel de fenomene meteorologice sunt rezultatul schimbărilor climatice, spun experții.

Cu toate acestea, din cauza schimbărilor climatice, temperaturile medii de iarnă din Ladakh au crescut cu aproximativ 1°C în ultimii 40 de ani.

Ninsorile au devenit din ce în ce mai imprevizibile, iar ghețarii s-au retras mai sus, spre vârfuri, sau au dispărut cu totul.

Citește și