Sonda OSIRIS-Rex de la NASA se întoarce pe Pământ, cu mostre de asteroizi la bord. Misiunea ar putea rescrie istoria sistemului nostru solar

September 8, 2016 - Cape Canaveral, United States - A illustration of the NASA OSIRIS-REx spacecraft orbiting the asteroid Bennu. The probe will launch aboard a United Launch Alliance Atlas rocket September 8, 2016 from the Kennedy Space Center and plans to orbit and retrieve samples from the asteroid Bennu and return it to Earth for study. (Credit Image: © Chris Meaney/NASA/ZUMAPRESS.com)

O navă spațială a NASA este pregătită să livreze mostre de asteroizi pe Pământ după aproape șapte ani de călătorie în spațiul cosmic, scrie The National News.

Nava spațială Osiris-Rex a aterizat pe asteroidul Bennu pe 21 octombrie 2020, pentru a colecta eșantioane care ar putea ajuta oamenii de știință să obțină informații despre modul în care s-a format sistemul solar în urmă cu 4,5 miliarde de ani.

Prima misiune de returnare a mostrelor de asteroizi de către agenția spațială americană este așteptată să se întoarcă pe Pământ pe 24 septembrie.

Când nava spațială a atins asteroidul, o piatră mare a împiedicat containerul care conținea probele să se închidă corect, ceea ce a făcut ca unele mostre de praf și roci să scape în spațiu.

Pentru a salva misiunea, Nasa a instruit capsula de întoarcere să se închidă din timp și să stocheze mai mult de 60 de grame de mostre.

Bennu a fost descoperit pentru prima dată în 1999 și se spune că este format din materiale care datează de miliarde de ani.

La reintrarea în atmosferă se va deschide o parașută, iar capsula va coborî și va ateriza într-un deșert din Utah.

Echipele de recuperare vor asigura capsula de returnare a eșantioanelor și o vor transporta într-o cameră curată.

,,În plus, echipajele vor colecta mostre de sol și de aer în jurul capsulei de aterizare. Aceste mostre vor ajuta la identificarea dacă vreun contaminant minuscul a intrat în contact cu proba de asteroid” , a precizat Nasa.

Până în prezent, doar Japonia a reușit misiuni de returnare a asteroizilor.

Ambele misiuni japoneze Hayabusa au reușit să livreze cu succes materiale de pe doi asteroizi diferiți. Cu toate acestea, prima misiune a adus înapoi granule care arătau doar condrite obișnuite, cel mai comun tip de meteorit.

China a finalizat în trecut o misiune de returnare a unor mostre de Lună.

Nu este o misiune de returnare de mostre, dar nava spațială va trece pe lângă șase asteroizi pentru a-i studia și apoi va încerca o aterizare pe al șaptelea.

Centura de asteroizi este bogată cu minerale în valoare de 700 de chintilioane de dolari, precum fier, aur și nichel.

Citește și

O franțuzoaică a cântat la acordeon 3 zile fără oprire și a stabilit un nou record mondial

O femeie din SUA a împușcat mortal un șofer de Uber. Poliția spune că aceasta a crezut în mod greșit că este răpită

Cel mai cunoscut vlogger din lume dezvăluie de ce a refuzat excursia cu submersibilul Titan: „E cam înfricoșător”

Exit mobile version