• O descoperire despre cum balenele cu fanere sunt capabile să cânte sub apă oferă cercetătorilor o mai bună înțelegere a modului în care poluarea fonică din activitatea navală poate altera capacitatea mamiferelor marine de a comunica.
  • Studiul publicat în revista Nature dezvăluie că balenele cu fanere utilizează structuri specializate pentru a produce sunete și a recicla aerul, fără a inhala apă, sub apă.
  • Zgomotul generat de activitatea navală poate reduce raza de comunicare a balenelor, generând stres și impactând negativ abilitatea lor de a găsi parteneri și hrană.

O descoperire referitoare la modul în care balenele cu fanere sunt capabile să cânte sub apă oferă cercetătorilor o mai bună înțelegere a modului în care poluarea fonică generată de activitatea navală poate altera capacitatea mamiferelor marine de a comunica și, implicit, de a supraviețui ca specie, conform ABC News.

 

Potrivit unui studiu publicat în revista Nature, atunci când strămoșii antici ai balenelor s-au întors în ocean din mediul terestru, au dezvoltat adaptări majore pentru a face comunicarea vocală fezabilă sub apă.Cercetarea asupra modului în care balenele își produc vocalizările sub suprafața oceanului a arătat că balenele cu fanere – inclusiv speciile de sei, mini și cireș – folosesc laringe specializate pentru a comunica între ele sub apă.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
SCHOLZ RĂMÂNE FĂRĂ NEMȚI
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI

Laringele a trei balene cu fanere examinate au prezentat adaptări care permit animalelor să creeze fluxuri masive de aer înainte și înapoi când respiră, a declarat Coen Elemans, profesor de comunicare și barieră sonoră la Universitatea din Sudul Danemarcei și autor al studiului. În timp ce balenele cu dinți au evoluat un organ vocal nazal, balenele cu fanere au fost descoperite să aibă structuri specializate care permit producerea de sunet și reciclarea aerului, împiedicând în același timp inhalarea apei. Deoarece frecvența la care cântă balenele ar fi probabil redusă – cu o frecvență maximă de 300 de hertzi – comunicarea între acestea este probabil afectată semnificativ de activitatea umană, deoarece navele de transport creează în mod tipic zgomot între 30 și 300 de hertzi.

Atunci când zgomotul generat de activitatea navală este prezent, acesta reduce intervalul în care balenele pot comunica, ceea ce ar putea produce stres la animale, a declarat Joy Reidenberg, profesor de anatomie la Școala de Medicină Icahn de la Mount Sinai din New York City.”Credem că acest mecanism este un mecanism ancestral pe care aceste animale l-au folosit pentru a produce sunete foarte joase într-un mediu în care sunetul este singurul mod de comunicare și singurul mod… de a găsi animale care sunt foarte departe una de alta,” a declarat Elemans.

Citește și