• 66.000 de persoane din Asia de Sud-Est sunt infectate în fiecare an cu coronavirusuri legate de SARS, conform unui studiu.
  • Cercetarea, publicată de Nature Communications, afirmă că cartografierea speciilor de lilieci din regiune ar putea ajuta la determinarea originii COVID-19.
  • Potrivit unui studiu publicat în jurnalul Science la sfârşitul lunii iulie, comerţul cu animale sălbatice vii rămâne în continuare cea mai bună explicaţie pentru originile pandemiei.

Aproape 70.000 de persoane din Asia de Sud-Est sunt infectate în fiecare an cu coronavirusuri înrudite cu SARS şi aproape 500 de milioane de locuitori trăiesc în apropierea habitatelor unde se găsesc lilieci gazde ale acestor virusuri, conform unui studiu, informează Reuters.

Studiul, publicat în jurnalul ştiinţific Nature Communications, susţine că transmiterea virală de la lilieci la om ar fi putut fi ,,subestimată în mod substanţial”, adăugând că o evidenţă a speciilor de lilieci din regiune ar putea ajuta în cadrul demersurilor de stabilire a originilor COVID-19.

Cercetătorii şi-au îndreptat atenţia asupra a 26 de specii de lilieci despre care se ştie că sunt gazde ale coronavirusurilor asemănătoare SARS dintr-o regiune de 5,1 milioane de kilometri pătraţi, ce se întinde din China până în Asia de Sud-Est şi Asia de Sud. Ei au coroborat apoi date cu privire la nivelurile de anticorpi în rândul persoanelor care au raportat că au intrat în contact cu lilieci.

Recomandări

CEARTĂ PE VILELE RAAPPS
SCHIMBĂ BANCA LA ȘCOALĂ
EMILY IN LONDON?
SHEERAN CÂȘTIGĂ
CONTINUĂ VACCINAREA
CE NU ȘTII NU TE DOARE

Focare de răspândire

Sudul Chinei, nord-estul Myanmarului, Laos şi nordul Vietnam au fost identificate drept regiunile cu cea mai mare diversitate de specii de lilieci care găzduiesc coronavirusuri înrudite cu SARS (SARSr-CoVs).

Oamenii sunt expuși la virusurile liliecilor mai des decât se crede.

,,Estimarea noastră, conform căreia, în medie, 66.000 de persoane sunt infectate cu SARSr-CoVs în fiecare an în Asia de Sud-Est, sugerează că răspândirea SARS-CoV de la lilieci la om este comună în regiune şi, în majoritatea cazurilor, este nedetectată de programele de supraveghere şi studiile clinice” , au notat cercetătorii.

,,Aceste date privind geografia şi amploarea răspândirii pot fi utilizate pentru a viza programe de supraveghere şi prevenţie pentru o potenţială viitoare emergenţă” a coronavirusurilor asociate liliecilor, se arată în studiu.

COVID-19 este cauzată de tulpina de coronavirus SARS-CoV-2.

Estimări privind expunerea

Printre autorii studiului se numără Peter Daszak, membru al echipei Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) care a fost însărcinată cu investigarea originilor COVID-19 şi a vizitat la începutul anului trecut Wuhan, locul în care pandemia a fost identificată pentru prima dată, la sfârşitul anului 2019.

OMS a declarat în iunie că lipsa datelor din China a făcut dificilă determinarea momentului şi a modului în care coronavirusul a făcut trecerea la populaţia umană.

Potrivit unui studiu publicat în jurnalul Science la sfârşitul lunii iulie, comerţul cu animale sălbatice vii rămâne în continuare cea mai bună explicaţie pentru originile pandemiei, două răspândiri separate având probabil loc în piaţa de fructe de mare Huanan, unde au fost identificate multe dintre primele cazuri.