• Este normal să simți senzație de oboseală și somnolență după o activitate fizică sau mentală intensă. De obicei, după odihnă, energia este reînnoită și activitățile tale pot fi reluate fără probleme.
  • Practic, oboseala și somnolența sunt două mecanisme prin care organismul trebuie să indice faptul că doza ta energie a ajuns la limită.
  • Prin urmare, trebuie să mânânci și să te odihnești pentru a te recupera. Dacă oboseala este încă prezentă atunci când faci acest lucru, este posibil să existe o problemă de sănătate.

Este normal să simți senzație de oboseală și somnolență după o activitate fizică sau mentală intensă. De obicei, după odihnă, energia este reînnoită și activitățile tale pot fi reluate fără probleme.

Practic, oboseala și somnolența sunt două mecanisme prin care organismul trebuie să indice faptul că doza ta energie a ajuns la limită.

Unele afecțiuni au ca efect creșterea oboselii și a somnului. Îți dai seama de acest lucru pentru că dormi și te trezești ca și cum nu ai fi închis ochii deloc.

Recomandări

CE FACEM CU POLUAREA?
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
RĂMÂNE TRUMP FĂRĂ IMUNITATE?

Sindromul oboselii cronice

Sindromul oboselii cronice este o tulburare complexă a cărei caracteristică principală este oboseala severă care durează mai mult de șase luni. Este recunoscută pentru că oboseala se agravează semnificativ dacă faci orice fel de activitate, dar nu scade atunci când dormi. Se mai numește și encefalomielită mialgică. Cauzele sunt necunoscute.

Insomnie

Insomnia este o tulburare în care există dificultăți de adormire sau de menținere a somnului. Este aproape întotdeauna o problemă temporară, dar există și cazuri în care aceasta devine cronică.

Depresie

Foarte des, persoanele cu depresie se confruntă cu oboseală și somnolență. Această tulburare psihologică face ca o persoană să se simtă neputincioasă sau lipsită de motivație pentru a desfășura activitățile zilnice. În multe cazuri, aceasta se manifestă prin oboseală prelungită, chiar dacă nu se desfășoară nici o activitate intensă.

Infecții

Infecțiile determină organismul să efectueze acțiuni suplimentare pentru a lupta împotriva microorganismelor. Energia disponibilă este direcționată spre uciderea germenilor sau spre limitarea daunelor pe care aceștia le pot provoca. Acest lucru duce la mai multă oboseală și somnolență.

Apnee în somn

Apneea în somn este o tulburare caracterizată prin întreruperea respirației în timpul somnului. Apare de mai multe ori în timpul nopții, pentru perioade scurte de timp. Efectul este o deteriorare a calității odihnei și un aport mai mic de oxigen.

Tulburări tiroidiene

Tulburările tiroidiene, în special hipotiroidismul,te fac să fi mai obosit și mai somnoros decât în mod normal. Acest lucru se datorează faptului că metabolismul tău încetinește. Somnul este fragmentat, iar activitatea neuronală nu se dezvoltă atât de repede pe cât ar trebui.

Anemie

Anemia este o boală în care sângele are mai puține globule roșii decât în mod normal sau o concentrație mai mică de hemoglobină. Cea mai frecventă cauză este lipsa de fier în organism. Unul dintre simptomele tipice ale acestei afecțiuni este oboseala și senzația de somnolență constantă. Nu există suficientă energie pentru a funcționa în viața de zi cu zi.

Fibromialgie

Fibromialgia este o afecțiune caracterizată prin dureri musculo-scheletice și o sensibilitate crescută în anumite puncte. Unul dintre simptomele sale este oboseala crescută și somnolența diurnă. În multe cazuri, este confundată cu sindromul de oboseală cronică, așa că un diagnostic precis este important.

Boala de inimă

Persoanele cu arterele coronare blocate, insuficiență cardiacă sau aritmii se simt adesea obosite. Acest lucru se datorează faptului că inima nu are puterea de a face o contracție adecvată pentru a trimite sânge în tot corpul. În plus, aceste afecțiuni sunt adesea însoțite de amețeli.

Diabet

Diabetul implică o serie de modificări legate de glucoza din sânge și din celule. Schimbarea metabolismului este asociată cu oboseala și somnul constant la cei care suferă de această boală.