• Cercetătorii de la Universitatea din Bremen folosesc strugurii de mare, o specie de alge din Indo-Pacific, pentru a arăta cum poate fi îmbunătățită în continuare calitatea produselor din alge din punct de vedere nutrițional.
  • Algele au un profil nutritiv valoros: sărace în calorii, dar bogate în proteine și acizi grași nesaturați, precum și în multe săruri minerale, vitamine și oligoelemente.
  • În Japonia, Vietnam și China, strugurii de mare sunt la mare căutare și sunt consumați cruzi cu diverse sosuri, în salate sau cu sushi.

Până în 2050, se așteaptă ca populația mondială să crească la aproximativ 10 miliarde de oameni. Producția de alimente va trebui să țină pasul cu această creștere.

Oceanele, cu marele lor potențial, adesea încă neexploatat, ca sursă de hrană, devin din ce în ce mai importante pentru noi, oamenii. Utilizarea durabilă a resurselor marine este esențială.

Algele se află la baza lanțului trofic din ocean și pot fi produse cu puțin efort și în mod foarte durabil. Un nou studiu realizat de Centrul Leibniz pentru cercetare marină tropicală (ZMT) în cooperare cu Grupul de botanică marină al Universității din Bremen folosește strugurii de mare (Caulerpa lentillifera), o specie de alge din Indo-Pacific, pentru a arăta cum poate fi îmbunătățită în continuare calitatea produselor din alge din punct de vedere nutrițional.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Algele au un profil nutritiv valoros: sărace în calorii, dar bogate în proteine și acizi grași nesaturați, precum și în multe săruri minerale, vitamine și oligoelemente.

Strugurii de mare, numiți și ,,caviar verde„, au, de asemenea, un potențial antioxidant ridicat. Se caracterizează prin forma lor specială: Bilele mici și rotunde care atârnă de o paniculă au un gust ușor sărat și se sparg în gură ca și caviarul.

Ce sunt strugurii de mare?

Acvacultura strugurilor de mare a început mai degrabă accidental în anii 1950, când crescătorii de pești din Filipine au descoperit că aceste alge pot crește bine în iazurile cu pești. Între timp, leguma de mare este cultivată, printre altele, și în Japonia și Vietnam.

Dacă algele verzi, cum ar fi strugurii de mare, sunt expuse la niveluri ridicate de radiații luminoase, în ele se formează radicali liberi dăunători. Pentru a se proteja, algele produc mai mulți antioxidanți, cum ar fi vitaminele C și E, β-carotenul și diverși polifenoli, substanțe care fac ca profilul lor nutrițional să fie deosebit de valoros pentru noi.

Astfel de antioxidanți sunt componente esențiale ale dietei umane și se crede că au efecte benefice la om asupra multor afecțiuni, cum ar fi diabetul și bolile cardiovasculare. Ar putea fermierii să profite de expunerea sporită la lumină pentru a îmbunătăți în mod rentabil calitatea strugurilor de mare? Aceasta a fost întrebarea pusă de Lara Stuthmann, biolog marin la ZMT și autor principal al studiului.

Pentru cercetarea sa, a expus strugurii de mare la cinci intensități diferite de lumină timp de 14 zile fiecare. Ulterior, conținutul de antioxidanți a fost determinat fotometric. Lara Stuthmann a comparat rezultatele cu diverse fructe, cum ar fi rodia, boabele goji și chokeberries, care sunt cunoscute pentru conținutul lor ridicat de antioxidanți și, prin urmare, sunt considerate ,,superfructe„.

UE vrea să ofere și alternative în alimentație

De fapt, iradierea țintită poate mai mult decât dubla conținutul de antioxidanți din strugurii de mare până la nivelurile găsite în semințele de rodie.

,,Iradierea cu lumină ca mijloc ieftin și simplu de a crește conținutul de antioxidanți al algelor are un mare potențial. Această aplicație este de asemenea imaginabilă și pentru alte alge” , spune Stuthmann.

,,Cu toate acestea, în funcție de nivelul de iradiere, poate apărea și albirea strugurilor marini.” Prin urmare, nivelul de iradiere a luminii și durata tratamentului ar trebui ajustate în funcție de utilizarea preconizată a algelor – de exemplu, în produse cosmetice sau ca alimente.

Se cunosc peste 10.000 de specii diferite de alge, dar numai opt genuri diferite de alge sunt păstrate în peste 90% din culturile de alge. Multe dintre ele sunt uscate înainte de consum pentru a extrage anumite molecule, cum ar fi caragenul sau agarul, care sunt utilizate ca agenți de gelificare și îngroșare. Puține sunt potrivite pentru consumul direct.

Umi-budō sau Caulerpa lentillifera, strugurii de mare sunt răspunsul la caviarul Beluga

,,Ceea ce face ca strugurii de mare să fie speciali în comparație cu majoritatea celorlalte macroalge este obiceiul lor de creștere și consistența, care le fac o experiență foarte plăcută la gust. Sunt ușor de reprodus și cresc rapid„, a declarat Dr. Karin Springer de la Universitatea din Bremen, coautor al studiului.

,,Prin urmare, strugurii de mare și-ar putea găsi un loc în meniurile germane ca sursă de proteine, antioxidanți și alți nutrienți.

În Japonia, Vietnam și China, strugurii de mare sunt la mare căutare și sunt consumați cruzi cu diverse sosuri, în salate sau cu sushi. În Europa, însă, ei nu sunt încă recunoscuți ca aliment. Cu toate acestea, sunt deja vânduți în unele cazuri – inclusiv în Bremen – și diverși bucătari de top au recunoscut potențialul acestei alge pentru preparatele lor.