Telescopul James Webb surprinde cea mai clară imagine a unei supernove. Cassiopeia A se află la 11.000 de ani lumină de Pământ

Telescopul James Webb al NASA surprinde din nou astronomii. De data aceasta cu o imagine foarte clară a unei supernove, care se află la aproximativ 11.000 de ani lumină de Pământ.

Cassiopeia A (Cas A), una dintre cele mai tinere resturi de supernovă din galaxia Calea Lactee și s-a format în urmă cu aproximativ 340 de ani prin explozia unei stele uriașe.

În cadrul Sărbătorilor de iarnă de la Casa Albă, Prima Doamnă Jill Biden a dezvăluit duminică această nouă imagine. Această imagine a resturilor supernovei Cassiopeia A a fost realizată cu camera în infraroșu a lui Webb (NIRCam), permițând telescopului să capteze detalii nemaivăzute anterior.

Deși spectacolul dispariției unei stele masive este un eveniment dramatic, rămășițele sale joacă un rol important în distribuirea componentelor critice care duc la formarea de noi generații de stele.

Datorită apropierii sale de Pământ, Cas A a fost studiată pe larg de numeroase observatoare, atât de la sol, cât și din spațiu, inclusiv de Observatorul Chandra X-ray al NASA și de Telescopul spațial Hubble.

Danny Milisavljevic este profesor asociat în cadrul Departamentului de Fizică și Astronomie din cadrul Colegiului de Științe al Universității Purdue, spune că aceasta este cea mai clară imagine pe care oamenii de știință au avut-o vreodată a unei stele tinere, care a explodat.

Citește și

Exit mobile version