• NASA a surprins o fotografie uimitoare a două galaxii care fuzionează încă de acum aproximativ 700 de milioane de ani.
  • Cea mai recentă imagine include mult mai multe detalii decât o fotografie din 2008 a galaxiei Arp 220.
  • Arp 220, zdrobirea colectivă a două galaxii, este o galaxie ultra-luminoasă în infraroșu, cu o luminozitate de peste un trilion de sori.

Telescopul spațial James Webb de la NASA a surprins o fotografie uimitoare a două galaxii care fuzionează încă de acum aproximativ 700 de milioane de ani, scrie Fox News.

Arp 220, zdrobirea colectivă a două galaxii, este o galaxie ultra-luminoasă în infraroșu, cu o luminozitate de peste un trilion de sori. Ca referință, galaxia Calea Lactee are o luminozitate de doar 10 miliarde de sori. Situată la 250 de milioane de ani-lumină depărtare, în constelația Serpens, denumirea „Arp 220” își trage numele de la faptul că este al 220-lea obiect din Atlasul galaxiilor ciudate, realizat de astronomul Halton Arp în 1966.

NASA a declarat că cele două galaxii au început să se ciocnească în urmă cu aproximativ 700 de milioane de ani, declanșând o explozie enormă de formare de stele. Aproximativ 200 de roiuri stelare uriașe se află într-o regiune aglomerată și prăfuită cu un diametru de aproximativ 5.000 de ani lumină – sau 5% din diametrul Căii Lactee. Cantitatea de gaz din această regiune este egală cu tot gazul din întreaga Cale Lactee.

Recomandări

CIOLACU: „RO ESTE INSTABILĂ”
INTERSTELLAR ARE SUCCES
BITCOIN INTRĂ ÎN LUX
DAC-AȘ FI PREȘEDINTE...
CE URMĂREȘTE RUSIA?
NOI AUDIERI LA TIKTOK

Webb a observat Arp 220 – care strălucește cel mai puternic în infraroșu – cu ajutorul camerei sale pentru infraroșu apropiat (NIRCam) și al instrumentului pentru infraroșu mediu (MIRI).

Observațiile anterioare ale radiotelescoapelor au dezvăluit aproximativ 100 de rămășițe de supernove într-o zonă mai mică de 500 de ani-lumină, a precizat NASA. Telescopul spațial Hubble a reușit să descopere nucleele galaxiilor-mamă la o distanță de aproximativ 1.200 de ani-lumină.

Cea mai recentă imagine include mult mai multe detalii decât o fotografie din 2008 a lui Arp 220.

La începutul acestei luni, NASA a publicat o imagine uimitoare a planetei Uranus, capturată de telescopul spațial James Webb, care arată caracteristicile luminoase ale gigantului de gheață din atmosfera planetei și 11 dintre cele 13 inele cunoscute.

Citește și