• Filmul The Fly din 1958 a fost primul care a prezentat conceptul teleportării în cinematografie.
  • „Beam me up, Scotty” este celebra frază din Star Trek care anunța teleportarea.
  • Teleportarea cuantică a fost realizată încă din 1997, ea reprezintă transfer de informație.

Profesorul Sandu Popescu a condus una dintre primele echipe care a realizat teleportarea cuantică. Premiul Nobel pentru fizică în 2022 a fost acordat pentru experimente cu fotoni corelați.

În 2021, o echipă de cercetători a făcut un pas important pentru crearea internetului cuantic. Echipa a reușit să teleporteze particule de lumină pe o distanță de 44 de kilometri. Nu vei vedea asemenea scene în viața de zi cu zi pentru că teleportarea nu este posibilă.

Trăiești într-o lume în care teleportarea deja a avut loc și nici măcar nu a fost recentă reușita. În 1997, fizicianul român Sandu Popescu conducea una dintre echipele care au realizat teleportarea stării unei particule de lumină pe o distanță de 2 metri. O realizare care deschide larg ușile multor posibilități.

Recomandări

MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
TURIST ÎN AL NOUĂLEA CER
MUSK FACE CONCEDIERI LA TESLA
O LUNĂ DE SCHENGEN

„Există fenomene care într-o lume deterministă ar fi interzis pentru că ar încălca mai multe principii din natură decât ne-am dori. Dar, dintr-o dată, devin posibile sub această umbrela a probabilităților”, a declarat Sandu Popescu, fizician.

Teleportarea în acest moment nu este ca în filme

Teleportarea în acest moment nu este ca în filme. Pentru că vorbim despre teleportare cuantică, adică un transfer de informație. Nu este o formă de transport, ci o metodă de comunicare. Ce crezi însă că ar însemna pentru omenire ca, ceea ce ai văzut în Star Trek, să existe în lumea reală?

Posibilitatea teleportării umane ar duce la o viață care ar arăta diferit pentru tine și pentru mine. Podurile și drumurile noastre ar putea deveni zone complet izolate, orașele cu densitate mare ar putea fi un lucru din trecut, iar explorarea spațială ar accelera la o viteză cu care nu suntem pregătiți.

Oamenii de știință lucrează de zor la teleportare și acum. Nu însă la cea care îți va permite să ajungi de acasă până la Paris într-o clipă. Îți vorbesc despre internetul cuantic. Acela care folosește semnale cuantice în loc de undele radio pentru a transmite informații. Un pas mare a fost realizat deja încă din 2021 când o echipă de cercetători a teleportat particule de lumină pe o distanță de 44 de kilometri. Îți mai spun ceva: premiul Nobel pentru fizică în 2022 a fost acordat Alain Aspect, John F. Clauser și Anton Zeilinger pentru experimente cu fotoni corelați.

„Dacă încă mai crezi că viteza luminii este limita pentru comunicarea dintre noi, ceea ce din fericire știm că nu e, și Einstein credea asta, ei bine corelarea este dincolo de aceasta. Nu înseamnă că putem trimite informații mai rapid decât viteza luminii, dar înseamnă că această corelare este o proprietate care nu este limitată de comunicații pe distanțe mari”, a spus Kian van der Enden.

„Orice tehnologie suficient de avansată este imposibil de diferențiat de magie”. Cuvintele lui Arthur C. Clarke sunt la fel de reale și în zilele noastre. Da, teleportarea există. Nu ca în filme, ci cea cuantică. Omul încă nu se poate teleporta. Însă nici nu putea să vadă imaginea unei persoane aflată în altă parte a planetei pe ecranul unui telefon în urmă cu doar 15 ani. Tu știi pe ce lume trăiești? Ți-a spus deja Arthur C. Clarke în 1962.

Citește și