- Ficatul nostru rămâne destul de tânăr chiar și atunci când îmbătrânim, sugerează o nouă cercetare publicată săptămâna aceasta.
- Utilizând o formă de datare radioactivă, cercetătorii estimează că vârsta medie a celulelor ficatului nostru este de aproximativ trei ani.
- Cu toate acestea, unele celule par să trăiască mai mult decât altele, o constatare care, într-o zi, ar putea ajuta oamenii de știință să înțeleagă mai bine cum și de ce pot apărea afecțiuni precum cancerul hepatic.
Ficatul nostru rămâne destul de tânăr chiar și atunci când îmbătrânim, sugerează o nouă cercetare publicată săptămâna aceasta. Utilizând o formă de datare radioactivă, cercetătorii estimează că vârsta medie a celulelor ficatului nostru este de aproximativ trei ani. Cu toate acestea, unele celule par să trăiască mai mult decât altele, o constatare care, într-o zi, ar putea ajuta oamenii de știință să înțeleagă mai bine cum și de ce pot apărea afecțiuni precum cancerul hepatic.
Noul studiu a fost condus de oamenii de știință de la Universitatea de Tehnologie din Dresda, Germania. Aceștia au încercat să estimeze longevitatea celulelor hepatice colectate anterior de la peste 30 de persoane care au murit din diverse cauze, cu vârste cuprinse între 20 și 84 de ani. Pentru a face acest lucru, ei s-au bazat pe o tehnică numită datare retrospectivă a nașterii cu radiocarbon, care a fost dezvoltată la începutul anilor 2000.
Nivelurile de activitate a radiocarbonului în mediul înconjurător au crescut și au scăzut în ultimele decenii, datorită începerii și încheierii testelor cu arme nucleare la suprafață. Și pentru că urme de radiocarbon din mediul înconjurător pot ajunge în ADN-ul celulelor vegetale și animale, oamenii de știință au reușit să folosească acest radiocarbon din mediu ca un fel de măsurător al vârstei unei celule. Cu cât o celulă este mai veche, cu atât mai mult radiocarbon este posibil să se regăsească în ADN-ul său.
Atunci când echipa a datat celulele hepatice din grupul lor de eșantioane, a găsit un model consistent, indiferent de vârsta persoanei: Majoritatea celulelor erau tinere și aveau aproximativ aceeași vârstă. Ei au estimat, de asemenea, că majoritatea celulelor hepatice se înlocuiesc aproximativ o dată pe an și, în medie, ficatul nostru rămâne sub vârsta de trei ani. Descoperirile echipei au fost publicate recent în Cell Systems.
Ficatul este un organ care se poate vindeca rapid
Ficatul este deja cunoscut ca fiind rezistent și cu vindecare rapidă – un atribut important pentru un organ care trebuie să filtreze în mod constant toxinele potențial dăunătoare din corpul nostru. Dar cercetătorii spun că se știe mai puțin despre modul în care ficatul se reînnoiește și dacă această capacitate de vindecare scade în timp. Descoperirile lor sugerează că ficatul poate rămâne tânăr chiar și într-un organism îmbătrânit.
În același timp, se pare că există schimbări relevante în ficat pe măsură ce îmbătrânim. Unele celule din ficat pot purta mai mult de două seturi de cromozomi și funcționează foarte bine, spre deosebire de majoritatea celulelor din organism. Echipa a descoperit că aceste celule încărcate cu ADN par, de asemenea, să trăiască mult mai mult decât alte celule hepatice – până la un deceniu – și că ficatul oamenilor pare să colecteze mai multe astfel de celule în timp. Așadar, ei suspectează că această schimbare ar putea contribui la menținerea ficatului nostru sănătos. Și dacă acest lucru este adevărat, atunci ar putea fi adevărat și faptul că riscul oamenilor de a avea probleme de sănătate legate de ficat poate crește atunci când procesul merge prost.
Descoperirile echipei vor trebui să fie validate de alte echipe de cercetare înainte de a fi luate drept evanghelie. Dar un studiu similar al lor, realizat la începutul acestui an, a găsit dovezi că anumite celule cerebrale se pot reînnoi chiar și pe măsură ce îmbătrânim, ceea ce au sugerat și alte cercetări. În continuare, ei intenționează să studieze dacă celulele cardiace la persoanele cu boli cronice de inimă se mai pot regenera.