• Potrivit oamenilor de știință, se estimează că peste 171 de trilioane de bucăți de plastic plutesc acum în oceanele lumii.
  • Plasticul ucide peștii și animalele marine și are nevoie de sute de ani pentru a se descompune în materiale mai puțin dăunătoare.
  • Numărul s-ar putea tripla până în 2040 dacă nu se iau măsuri, avertizează experții.

Un studiu al 5 Gyres Institute, publicat miercuri estimează că peste 171 de trilioane de bucăți de plastic plutesc acum în oceanele lumii, care, adunate, ar cântări aproximativ 2,3 milioane de tone.

Oamenii de știintă au constatat o creștere „rapidă și fără precedent” a poluării cu plastic a oceanelor începând din 2005, potrivit studiului publicat în revista Plos ONE. Numărul s-ar putea aproape tripla până în 2040 dacă nu se iau măsuri, avertizează oamenii de știință.

Cele 171 de trilioane de bucăți sunt alcătuite atât din plastic aruncat recent, cât și din bucăți mai vechi care s-au descompus, a declarat autorul principal, Dr. Marcus Eriksen de la Institutul 5 Gyres.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

„Este mult mai mare decât estimările anterioare” , a spus pentru CNN Lisa Erdle, director de cercetare și inovare la Institutul 5 Gyres și unul dintre autorii raportului.

Cea mai mare concentrație de plastic oceanic se află în prezent în Marea Mediterană, alte mase mari de plastic au fost găsite și în alte locuri, inclusiv în Marea Plasă de Gunoi din Pacific.

Pentru a realiza această nouă cercetare, grupul de oameni de știință a folosit date începnand cu 1979 și date recente colectate în cadrul expedițiilor care traulau mările cu plase pentru a colecta plasticul.

Animalele sălbatice precum balenele, păsările marine, broaștele țestoase și peștii confundă plasticul cu prada lor și pot muri de foame când plasticul le umple stomacul. De asemenea, acestea ajung în apa noastră potabilă, iar microplasticele au fost găsite în plămânii, venele și placenta umană.

Producția de plastic a crescut vertiginos în ultimele decenii, în special plasticul de unică folosință, iar sistemele de gestionare a deșeurilor nu au ținut pasul. Doar aproximativ 9% din materialele plastice la nivel mondial sunt reciclate în fiecare an. Săptămâna trecută, națiunile au semnat tratatul istoric al ONU pentru protejarea biodiversității în oceane, care vizează 30% din oceanele lumii.