• Este posibil ca un tsunami să lovească Marea Mediterană în următorii 30 de ani. 
  • Consecințele ar putea fi „catastrofale”, potrivit studiilor UNESCO. 
  • Acest lucru a fost dezbătut în timpul unei conferințe de presă dedicată sistemului global de avertizare a mareelor ​​Tsunami Ready.

Este posibil ca un tsunami să lovească Marea Mediterană în următorii 30 de ani. Consecințele ar putea fi „catastrofale”, potrivit studiilor UNESCO. 

Acest lucru a fost dezbătut în timpul unei conferințe de presă dedicată sistemului global de avertizare a mareelor ​​Tsunami Ready.

Vladimir Ryabinin, secretarul Comisiei Oceanografice a UNESCO, a explicat că „nu există șanse de 100% ca acest lucru să se întâmple, dar sunt foarte mari și trebuie să fim pregătiți pentru asta”, a relatat site-ul spaniol 20 Minutes citat de profit.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Potrivit UNESCO, în prezent există 40 de zone de coastă din 21 de țări care sunt expuse riscului și pot fi afectate de tsunami. Această problemă va fi abordată la summitul ONU din 27 iunie de la Lisabona.

Proiectul pilot Tsunami Ready urmărește să pregătească comunitățile de coastă pentru tsunami din toate regiunile lumii.

În ceea ce privește Marea Mediterană, experții sunt de acord că subestimarea riscului unui astfel de dezastru natural este periculoasă. Proiectul își propune să formeze populația și să o pregătească pentru a face față situațiilor critice.

Scopul este de a pregăti 100% din zonele de coastă pentru un tsunami. Mulți sunt vulnerabili, a explicat Bernardo Aliaga, expertul IOC-UNESCO în tsunami. El a subliniat importanța vitală a unei bune coordonări între comunitățile de cercetare și instituțiile și organismele de securitate și de urgență pentru a asigura un răspuns eficient la dezastre.