• În această noapte, mii de victime ale seismului din Japonia vor dormi în centrele de evacuare special amenajate.
  • Mai mulți martori povestesc cum s-a simțit cutremurul care a avut loc în prima zi a anului 2024.
  • Peste 36.000 de case au rămas fără curent și marile autostrăzi au fost închise.

Mii de oameni din Japonia își petrec noaptea în centrele de evacuare după cutremurul puternic de 7,6 grade. Agenția de presă Kyodo relatează că patru persoane au fost ucise, iar alte zeci au fost rănite. Un număr necunoscut de oameni sunt prinși sub dărâmăturile clădirilor prăbușite din mai multe orașe, scrie BBC.

Cutremurul cu magnitudinea de 7,6 a avut loc luni în jurul orei locale 16:10. Avertismente de tsunami au fost emise și ulterior retrogradate. Aproximativ 60 de cutremure au fost înregistrate în urma cutremurului inițial.

Mărturii

Un snowboarder aflat în vacanță în Alpii Hakuba din Japonia a spus că întreaga sa cameră de hotel s-a zdruncinat. Baldwin Chia a spus că este îngrijorat de avalanșe, dar nu a primit informații în legătură cu acestea.

Recomandări

TRUMP RISCĂ NOI SANCȚIUNI
TEMPERATURI RECORD ÎN INDIA
MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
O LUNĂ DE SCHENGEN

Andy Clark, un britanic din Japonia, a descris ziua de 1 ca o „după-amiază și seară înfricoșătoare”, întrucât se afla în Toyama când a avut loc cutremurul. El a spus că „a apucat peretele mării pentru a rămâne în picioare” înainte de a se îndrepta spre acoperișul unei școli pentru siguranță. Clark a spus că e „foarte greu să dormi puțin” din cauza replicilor seismice.

Jeffrey Hall, lector la Universitatea Kanda, a spus că a simțit cutremurul timp de aproximativ două minute, deși se afla în Yokohama, de cealaltă parte a insulei principale a Japoniei. El a declarat că seismul a fost „foarte, foarte grav”.

Rupert Wingfield-Hayes a declarat că sute de metri din autostrada principală dintre orașele Toyama și Kanazawa au fost rupte de o alunecare de teren.

Care sunt pagubele

Este puțin probabil ca amploarea completă a pagubelor să fie clară până marți dimineața, dar daunele majore aduse infrastructurii sunt evidente. Oficialii din orașul Suzu din prefectura Ishikawa au declarat că mai multe case și stâlpi de curent s-au prăbușit. Autostrăzile majore au fost închise în apropierea epicentrului cutremurului și peste 36.000 de case au rămas fără curent, potrivit furnizorului de utilități Hokuriku Electric Power.

Inițial, a fost emisă o avertizare majoră de tsunami pentru zona de coastă Noto din Ishikawa – lângă epicentrul cutremurului, autoritățile spunând că valurile ar putea atinge înălțimi de 5m. Valurile care au lovit de fapt coasta Mării Japoniei, în Ishikawa, luni, nu aveau mai mult de un metru înălțime.

Avertismentul major a fost ulterior retrogradat la un simplu avertisment, iar apoi la un „aviz”, a raportat NHK. Prefecturile Niigata și Toyama din apropiere erau și ele în alertă. Japonia este una dintre cele mai active națiuni din punct de vedere seismic, datorită locației sale pe așa-numitul Inel de Foc al Pacificului, unde multe plăci tectonice se întâlnesc. Amenințarea constantă a cutremurelor a determinat Japonia să dezvolte unul dintre cele mai sofisticate sisteme de avertizare de tsunami din lume.

Există mai multe centrale nucleare în zonele afectate, cu toate acestea, autoritatea nucleară din Japonia a declarat că „nu există niciun risc de scurgere de radioactivitate” din instalații.

Citește și