• Membrii unei misiuni private SpaceX se vor întoarce pe Pământ.
  • Cei patru astronauți Ax-2 au ajutat la efectuarea a peste 20 de experimente științifice în timpul celor opt zile.
  • Echipajul este programat să se scufunde în oceanul din largul coastei Floridei.

Nava spațială SpaceX Dragon, care transportă echipajul Ax-2, s-a desprins cu succes de Stația Spațială Internațională la ora 06 dimineața, cea a României, a anunțat marți, NASA pe Twitter.

Echipajul este programat să aterizeze în oceanul din largul coastei Floridei la ora 06:02, mâine. Trapa dintre capsula SpaceX Dragon a lui Ax-2, numită Freedom, și Stația Spațială Internațională a fost închisă la ora 16:20, iar desprinderea a fost stabilită pentru ora 18:05.

Poți urmări misiunea în direct aici.

Ax-2 a fost lansată de pe o rachetă SpaceX Falcon 9 pe 21 mai și a ajuns o zi mai târziu.

Misiunea privată, care este operată de Axiom Space, este coordonată de fosta astronaută NASA, Peggy Whitson, care lucrează acum pentru compania cu sediul în Houston. Ceilalți membri ai echipajului sunt Ali Alqarni și Rayyanah Barnawi, ambii membri ai primei promoții de astronauți din Arabia Saudită, dar și John Shoffner. Cei doi saudiți au fost primele persoane din regat care au vizitat ISS, iar Barnawi a devenit prima femeie saudită care a ajuns în spațiu.

Cei patru astronauți Ax-2 au ajutat la efectuarea a peste 20 de experimente științifice în timpul celor opt zile petrecute la bordul laboratorului orbital și au desfășurat, de asemenea, o varietate de activități de informare și educație. Alqarni și Barnawi au fost deosebit de ocupați cu activitățile de informare, deoarece Arabia Saudită consideră misiunea lor ca fiind o oportunitate de a trezi dragostea pentru știință și inginerie în rândul tinerilor din țară.

După cum sugerează și numele său, Ax-2 este a doua misiune pe care Axiom Space a efectuat-o pe ISS. Prima, Ax-1, a trimis patru persoane la bordul unei nave SpaceX Dragon, în aprilie 2022. Compania intenționează să lanseze o mână de module către ISS începând cu 2025.

NASA sprijină pe deplin acest efort. Agenția spațială încurajează dezvoltarea de stații spațiale private, sperând ca cel puțin una să fie funcțională înainte ca ISS să fie retrasă la sfârșitul anului 2030.

Citește și