VIDEO. Cum ar putea un robot pește „silențios asemeni unui spion” să contribuie la progresul științei oceanelor

Misterele oceanului sunt numeroase. Iar acum, un grup de studenți cercetători încearcă o nouă modalitate de a obține informații mai bune și mai precise – cu ajutorul unui pește robot, scrie CBS News.

Robotul, numit Belle, a fost creat de studenții de la universitatea ETH Zürich. Aceștia au proiectat peștele astfel încât să se scufunde pentru a filma și a colecta probe fără a perturba mediul natural.

,,Vrem să capturăm ecosistemele așa cum se comportă ele de fapt” , a declarat pentru Reuters Leon Guggenheim, student cercetător. ,,De aceea am dezvoltat robotul care se comportă ca un pește și care este, de asemenea, acceptat de alte creaturi marine ca fiind un pește. „

Pentru aceasta este nevoie de două lucruri pe care studenții spun că le-au realizat: Să-l facă să se miște ca un pește și să fie silențios

Un spion al vieții marine

,,Vrem să intrăm acolo și să fim la fel de silențioși ca un spion” , a declarat Robert Katzschmann, profesor asistent de robotică, ,,și să intrăm și să spionăm viața marină.”

,,Capul” peștelui robot de aproximativ 1,5 metri lungime este cel care conține componentele electronice și camera, a declarat Guggenheim, și este ,,singura parte impermeabilă” a dispozitivului. ,,Burta” peștelui este locul unde se află bateria și motoarele, precum și filtrul și pompele care permit robotului să capteze ADN-ul din mediul înconjurător.

Capturarea ADN-ului din mediul înconjurător este o ,,opțiune mai sofisticată” în colectarea de informații despre biodiversitate subacvatică, a spus Guggenheim. Aceasta presupune utilizarea unui filtru pentru a capta detalii fine, inclusiv larve și alge, pe care cercetătorii le folosesc apoi pentru a extrage ADN-ul și a vedea ce creaturi se află într-o anumită zonă.

Partea finală a peștelui robot, aripioara, este realizată din silicon și conține două cavități care sunt umplute și golite cu apă prin intermediul unor pompe interne care ajută robotul de aproape 22 de kilograme să se miște.

La fel ca un pește adevărat, și acesta trebuie găsit și prins atunci când este timpul să pleci acasă. Guggenheim a explicat că dispozitivul nu se poate conecta la frecvențe radio, astfel încât, atunci când înoată la suprafață după aproximativ două ore de colectare de date, emite un semnal GPS care le spune cercetătorilor unde să-l ia. În acel moment, filtrul trebuie golit, iar bateriile trebuie înlocuite.

Echipa speră că dispozitivul lor va face explorarea oceanelor mai sigură pentru viețuitoarele care locuiesc în el.

,,Oceanele se află sub o presiune severă din cauza pescuitului excesiv, a poluării, a schimbărilor climatice și știm destul de puține lucruri despre ele” , a declarat Guggenheim. ,,…Acoperă 70% din oceanele noastre, așa că este foarte greu să obținem cantități bune și precise de date exacte despre biodiversitatea din aceste ecosisteme. „

Katzschmann a spus că cercetările actuale se bazează de obicei pe vehicule fără pilot care pot fi ,,cu siguranță foarte deranjante” pentru ecosisteme și nu sunt făcute pentru medii delicate.

,,Aceste zone sunt deosebit de vulnerabile la sistemele bazate pe elice, care ar distruge coralii sau ar speria peștii” , a spus el. ,,Deci nu acesta este obiectivul nostru, nu-i așa?” .

Explorarea și cercetarea oceanelor continuă să fie o prioritate vitală la nivel mondial. Potrivit National Ocean Service, ,,oceanul este sângele vital al Pământului” și acoperă aproximativ 70% din suprafața sa. El ajută la reglarea vremii, a climei, a temperaturii și a vieții pentru toți – inclusiv pentru oameni.

Însă peste 80% din ocean rămâne neexploatat, iar biodiversitatea marină – pe care acești cercetători speră să o poată studia mai bine – este ,,critică” pentru a ajuta viața pe Pământ să se dezvolte, potrivit ONU.

,,Continuă să apară dovezi care demonstrează rolul esențial al biodiversității marine în susținerea unei planete sănătoase și a bunăstării sociale” , a declarat ONU în 2017.

Iar noul dispozitiv al elevilor întruchipează obiectivele Tratatului istoric al ONU privind marea liberă. Adoptat cu doar câteva săptămâni în urmă, tratatul depune un efort mai concertat pentru conservarea marină și protejarea mediului marin.

,,Marea liberă se numără printre ultimele locuri cu adevărat sălbatice de pe Pământ” , a declarat anterior corespondentului CBS News la ONU, Pamela Falk, Monica Medina, secretarul adjunct al Biroului american pentru oceane și afaceri internaționale de mediu și științifice, pentru CBS News. ,,…Oceanul este mai fragil decât înțeleg majoritatea oamenilor. Este, de asemenea, mai esențial” .

Citește și

TikTok ar putea avea luna viitoare un magazin online. Țara în care va fi disponibil

VIDEO. „Cenușăreasa” din viața reală. Povestea femeii care și-a pierdut pantoful în timpul unei excursii

WSJ: Prigojin a plănuit să-i captureze pe Șoigu și Gherasimov. FSB a aflat de complot cu două zile înainte

Exit mobile version