Videoclipul spectaculos al NASA care trece în revistă evenimentele sale istorice din 2022

HANDOUT - 22 August 2022, ---: In a composite image released by NASA, Jupiter is seen in space with enhanced colours by the James Webb Space Telescope. Photo: -/NASA via ZUMA Press Wire Service/dpa - ACHTUNG: Nur zur redaktionellen Verwendung und nur mit vollständiger Nennung des vorstehenden Credits

Unul dintre cele mai importante momente ale NASA în 2022 a fost lansarea istorică a testului Artemis I de testare în jurul Lunii, pentru că 26 de zile mai târziu, agenția spațială a sărbătorit aterizarea navei spațiale Orion deasupra Oceanului Pacific. În plus, a solicitat propuneri pentru dezvoltarea unor module de aterizare pe satelit pentru a furniza servicii pentru misiunea Artemis III.

Fotografii de la Telescopul spațial James Webb

Lăsând la o parte marea explozie care a fost Artemis I, NASA a lansat în spațiu Telescopul spațial James Webb pe 25 decembrie 2021, iar pe parcursul anului 2022, oamenii de știință au împărtășit imagini spectaculoase și clare și date precise ale sistemului solar.

NASA: Misiunea DART a făcut istorie

O altă misiune care a făcut istorie a fost misiunea DART, care a lovit cu succes asteroidul Dimorphos la 11 milioane de kilometri. Deși acest corp stâncos nu reprezenta o amenințare pentru Pământ, această manevră a fost menită să ne ajute să ne apărăm împotriva unor obiecte potențial periculoase care ar putea devasta orașe sau regiuni ale planetei. Cu alte cuvinte, este un sistem binar într-un teren de testare pentru o amenințare viitoare reală.

Ideea de a colecta mostre marțiene

NASA și Agenția Spațială Europeană (ESA) au creat campania Mars Sample Return, care stochează eșantioane de pe Marte în tuburi care vor fi lansate de la suprafață și aduse înapoi pe Pământ. Prin trimiterea înapoi a mostrelor colectate de pe planeta roșie, oamenii de știință își propun să facă un studiu detaliat al suprafeței direct. Echipa internațională, din care fac parte ESA și NASA, analizează ce eșantioane colectate de roverul Perseverance se vor întoarce pe Pământ pentru a răspunde la întrebări precum dacă a existat vreodată viață pe Marte.

Implicarea ESA va fi crucială, nu în ultimul rând din cauza brațului de transfer al probelor de 2,5 metri care va colecta tuburi de material de pe planeta marțiană.


Marte ar fi putut fi locuibilă, potrivit NASA

Craterul Jezero de pe Marte avea caracteristici care sugerau că ar putea fi păstrate rămășițe organice ale apei din vechime. Acest lucru ar putea indica faptul că planeta roșie a fost cândva un mediu locuibil, iar roverul Perseverance a confirmat în cele din urmă că Jezero a găzduit cândva un lac mare. Misiunea NASA a aterizat în crater pe 18 februarie 2021 și de atunci a parcurs peste 13 kilometri pe suprafața marțiană. După mai bine de un an de muncă asiduă, analiza rocilor excavate de Perseverance a arătat că există semne ale unui trecut acvatic care conțin și molecule organice care stau la baza vieții așa cum o cunoaștem noi.

O parte din mostrele marțiene colectate vor fi trimise pe Pământ datorită campaniei Mars Sample Return, în cadrul căreia NASA colaborează cu Agenția Spațială Europeană (ESA). Oamenii de știință au detaliat că eșantioanele de rocă au fost depozitate în tuburi care vor fi returnate la bordul European Earth Return Orbiter.

Încetarea activității SOFIA

NASA și partenerii săi de la Agenția Spațială Germană (DLR) au pus capăt misiunii Observatorului Stratosferic pentru Astronomie în Infraroșu (SOFIA) după opt ani de activitate. Instrumentul astronomic a fost o aeronavă Boeing 747SP modificată pentru a transporta un telescop reflector, a început să fie dezvoltat în 1996 și a atins capacitatea operațională deplină în 2014.

În ciuda realizărilor sale, rezultatele științifice ale SOFIA au fost puse sub semnul întrebării în mai multe rânduri. În 2019, o analiză a NASA a remarcat că în primii șase ani a realizat doar 178 de lucrări, departe de cele 900 realizate de telescopul spațial Hubble în același interval de timp. Prin dispariția sa, agenția americană va economisi fonduri semnificative, iar în viitor, datele SOFIA vor fi disponibile în arhivele publice ale NASA pentru a fi utilizate de astronomii din întreaga lume, continuând astfel să avanseze descoperirile științifice în astrofizica în infraroșu.

Exit mobile version