• Inteligența artificială a progresat atât de rapid în ultimele luni, încât cercetătorii au semnat un acord prin care solicită o pauză în dezvoltarea sa.
  • Printre problemele de care se tem cercetătorii se numără dispariția locurilor de muncă și exterminarea speciei umane.
  • Un scenariu mai puţin evident prevede că inteligenţa artificială va fi utilizată pentru a crea toxine sau noi virusuri cu scopul de a le răspândi apoi la nivel mondial.

Inteligența artificială a progresat atât de rapid în ultimele luni, încât cercetători de renume au semnat un acord oficial prin care solicită o pauză imediată în dezvoltarea sa, plus o reglementare mai puternică, din cauza temerilor lor că tehnologia ar putea prezenta „riscuri profunde pentru societate și umanitate”, scrie The Guardian.

Inteligența artificială s-a dezvoltat rapid în ultimul an de la apariția ChatGPT-ului multe start-up-uri au apărut și au vizat diverse sarcini care în mod natural erau realizate de oamenii.

În consecință, cercetătorii, specialiștii, guvernul și alți asociați au deschis problematica dezvoltării accelerate a inteligenței artificiale.

Recomandări

ȘOIGU VA FI ÎNLOCUIT
ROBOȚII DEVIN TOT MAI PREZENȚI ÎN CHINA
143 DE PERSOANE MOR ÎN BRAZILIA
CUM TE ADRESEZI TINERILOR
GOOGLE ȘI HARVARD FAC ECHIPĂ
ARABIA VREA ÎN CARTEA RECORDURILOR DIN NOU

Modurile în care inteligența artificială ar putea distruge lumea

Prima problemă pusă de specialiști are la bază teoria: „Dacă devenim o specie mai puțin inteligentă, ar trebui să ne așteptăm să fim exterminați”. S-a întâmplat de multe ori înainte ca speciile să fie distruse de altele mai inteligente. Noi, oamenii, am eliminat deja o parte semnificativă din toate speciile de pe Pământ. La asta ar trebui să vă așteptați să se întâmple în cazul unei specii mai puțin inteligente, ceea ce este probabil să devenim, având în vedere rata de progres a inteligenței artificiale.

A doua problemă pusă de specialiști are la bază teoria: „Răul cauzat deja de inteligența artificială a generat un tip de catastrofă”.

Cel mai rău scenariu este acela că nu reușim să stopăm modul în care companiile foarte puternice dezvoltă și implementează inteligența artificială în privat. Pe măsură ce A.I. devine din ce în ce mai capabilă, iar temerile speculative cu privire la riscurile existențiale din viitorul îndepărtat atrag atenția publicului larg, trebuie să lucrăm de urgență pentru a înțelege, preveni și remedia daunele actuale.

Care sunt următoarele scenarii generate de A.I.

A treia problemă pusă de specialiști are la bază teoria: „Ar putea să ne vrea morți, dar probabil că va dori să facă și alte lucruri care să ne ucidă ca efect secundar”.

În primul rând, ne va extermina înainte de a construi alte superinteligențe care ar putea concura cu ea. În al doilea rând, probabil că va dori să facă lucruri care să ne ucidă ca efect secundar, cum ar fi să construiască atât de multe centrale electrice care funcționează pe bază de fuziune nucleară, pentru că există o mulțime de hidrogen în oceane, încât oceanele să fiarbă.

A patra problemă pusă de specialiști are la bază teoria: „Dacă sistemele de inteligență artificială ar dori să elimine oamenii, ar avea multe opțiuni”.

În acest „joc” final, oamenii care nu se bazează pe A.I. nu sunt competitivi. Compania ta nu va fi competitivă în economia de piață dacă toți ceilalți folosesc A.I., iar tu încerci să folosești doar alți oameni. Țara ta nu va câștiga un război dacă celelalte țări folosesc strategii generate de inteligența artificială, iar tu încerci să te descurci doar cu oameni.

Citește și: