- Cercetătorii germani au arătat că învățarea automată ar putea revoluționeze știința.
- Newton sau Einstein și-au dezvoltat teoriile pornind de la observații din lumea reală.
- AI ar învață să construiască teorii procesând « observații » din lumea reală.
Ar avansa mai repede știința dacă am putea pune întrebări celor mai mari minți din istoria civilizației noastre, precum Einstein, Gauss, sau Bohr? Este un experiment de gândire interesant, chiar dacă nu are implicații practice, deoarece aceste genii au murit de mult. Dar asta nu ne împiedică să încercam…Și poate că cercetătorii germani au găsit chiar o soluție!
Cum ar fi posibil să interacționăm cu gândirea lui Einstein ?
Lucrând la una dintre cele mai mari probleme ale inteligenței artificiale, cercetătorii germani au ajuns să dezvolte un sistem capabil să formuleze teorii dintr-un set complex de date, la fel ca Albert Einstein și iluștrii săi colegi.
Este vorba despre o „ cutie neagră AI ”: Oferim date unui model si obținem un rezultat.
Dar funcționarea internă a acestor rețele neuronale artificiale este mult prea abstractă și nebuloasă pentru a fi înțeleasă de un om. Cercetătorii au dezvoltat așadar un sistem de învățare automată pentru IA pentru a simplifica interacțiunile dintre diferitele componente ale unui sistem complex . Ideea este de a descompune un model AI într-un număr limitat de componente care comunică între ele într-un mod mult mai explicit.
În ce fel ar ajuta acest model la construirea unor teorii revoluționare ?
Există o paralelă între acest mod de structurare a datelor și raționamentul marilor oameni de știință, care au perceput modele din lumea din jurul lor și le-au transformat într-o teorie condensată.
Un exemplu este cel al legilor gravitației lui Isaac Newton. Legenda spune că a avut o descoperire când i-a căzut un măr în cap, iar concluziile pe care le-a tras din acest eveniment anecdotic sunt acum folosite pentru a prezice mișcarea planetelor și a sateliților.
La fel, Albert Einstein a deschis calea către legendara teorie a relativității imaginându-și o persoană căzând liber într-un lift fără ferestre. Este așa numita « experiență de gândire » care l-a dus la concluzia că în vid, toate corpurile cad cu aceeași viteza.
Modelul dezvoltat de cercetători ne arată în ce măsură capacitatea învățării automate de către AI ar duce la găsirea unnor relații care noua ne scapă complet.
Citește și