• Artiștii ajung să își saboteze creațiile din cauza riscurilor generate de A.I.
  • Graphic designerii nu sunt de acord ca A.I. să creeze imagini inspirate din lucrările lor
  • Artiștii își trec lucrările printr-un program care adaugă pixeli

A.I. devine o amenințare din ce în ce mai serioasă pentru artiști. Confruntându-se cu exploatarea datelor, cei din domeniul artistic își fac operele inutilizabile.

Artiștii ajung să își saboteze în mod deliberat creațiile din cauza riscurilor generate de Inteligența Artificială. Asta, chiar cu ajutorul cercetătorilor. Paloma McClain, o ilustratoare americană, a observat că o serie de programe A.I. sunt deja capabile să creeze imagini inspirate de stilul ei, cu toate că ea nu și-a dat niciodată acordul și nici nu ar obține nimic din punct de vedere financiar. Ea spune că a fost deranjată și că nu acceptă ca munca ei să fie folosită în acest mod.

Pentru a stopa activitatea inteligenței artificiale, Paloma și-a trecut lucrările printr-un program numit Glaze, creat cu ajutorul profesorilor universitari. Acesta adaugă pixeli, invizibili pentru ochiul uman. Astfel, imaginile sunt neclare, fețele sunt estompate și nu pot fi comparate cu cele originale.

Recomandări

CA ÎNTRE PRIME DOAMNE
EFECTUL „SWIFT” BATE JOCURILE OLIMPICE
ANGELINA JOLIE, ACUZATĂ CĂ I-A ÎNDEPĂRTAT PE COPII DE BRAD PITT
PROTESTE LA EUROVISION
GRETA THUNBERG SE ALĂTURĂ PROTESTELOR
ZELENSKI DEMITE PE BANDĂ RULANTĂ

Giganţii inteligenţei artificiale generative au încheiat acorduri pentru a-şi asigura drepturile de utilizare a anumitor conţinuturi, dar marea majoritate a datelor, imaginilor, textelor sau unetelor folosite pentru dezvoltarea modelelor au fost utilizate fără consimţământ explicit.

Citește și