A.I. devine o amenințare din ce în ce mai serioasă pentru artiști

Robot hand showing the digital blue globe and circle on black background.

A.I. devine o amenințare din ce în ce mai serioasă pentru artiști. Confruntându-se cu exploatarea datelor, cei din domeniul artistic își fac operele inutilizabile.

Artiștii ajung să își saboteze în mod deliberat creațiile din cauza riscurilor generate de Inteligența Artificială. Asta, chiar cu ajutorul cercetătorilor. Paloma McClain, o ilustratoare americană, a observat că o serie de programe A.I. sunt deja capabile să creeze imagini inspirate de stilul ei, cu toate că ea nu și-a dat niciodată acordul și nici nu ar obține nimic din punct de vedere financiar. Ea spune că a fost deranjată și că nu acceptă ca munca ei să fie folosită în acest mod.

Pentru a stopa activitatea inteligenței artificiale, Paloma și-a trecut lucrările printr-un program numit Glaze, creat cu ajutorul profesorilor universitari. Acesta adaugă pixeli, invizibili pentru ochiul uman. Astfel, imaginile sunt neclare, fețele sunt estompate și nu pot fi comparate cu cele originale.

Giganţii inteligenţei artificiale generative au încheiat acorduri pentru a-şi asigura drepturile de utilizare a anumitor conţinuturi, dar marea majoritate a datelor, imaginilor, textelor sau unetelor folosite pentru dezvoltarea modelelor au fost utilizate fără consimţământ explicit.

Citește și

Exit mobile version