• Potrivit unui nou studiu publicat în Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, cea mai mare explozie cosmică văzută vreodată este cunoscută sub numele de AT2021lwx.
  • Explozia, situată la 8 miliarde de ani lumină de Pământ, erupe de trei ani, emițând de două trilioane de ori mai multă lumină decât soarele.
  • „AT2021lwx este un eveniment extraordinar care nu se încadrează în nicio clasă comună de tranzitoriu [sau erupții stelare]”, a scris echipa de cercetători.

Potrivit unui nou studiu publicat în Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, cea mai mare explozie cosmică văzută vreodată este cunoscută sub numele de AT2021lwx. Explozia, situată la 8 miliarde de ani lumină de Pământ, erupe de trei ani, emițând de două trilioane de ori mai multă lumină decât soarele și de 10 ori mai multă energie decât cea mai strălucitoare supernovă observată vreodată, scrie Time.

„AT2021lwx este un eveniment extraordinar care nu se încadrează în nicio clasă comună de tranzitoriu [sau erupții stelare]”, a scris echipa de cercetători. „Este necesară o urmărire și o modelare suplimentară a AT2021lwx pentru a dezvălui mai multe despre scenariul care a provocat erupția”.

Erupția a fost observată inițial de telescoapele de la Zwicky Transient Facility, operat de Caltech, în 2020, iar la început, astronomii au crezut că ar putea fi martorii unui quasar, o erupție care are loc atunci când gazul și praful cad într-o gaură neagră supermasivă. Dar quasarii tind să fluctueze în energie și luminozitate, în timp ce AT2021lwx și-a aprins luminile înalte și le-a menținut arzând la o luminozitate constantă încă de la descoperirea sa.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ

„Dar, dacă ne uităm în urmă cu un deceniu, nu a existat nicio detecție a lui AT2021lwx, apoi a apărut brusc ca unul dintre cele mai luminoase lucruri din univers, ceea ce este fără precedent”.

Cum a luat naștere AT2021lwx

Având în vedere că un quasar și o supernovă au fost excluse, autorii lucrării, conduși de astronomul Philip Wiseman de la Universitatea Southampton, au căutat ceea ce se numește un eveniment de întrerupere a mareelor. Acesta este momentul în care o stea este atrasă în gura unei găuri negre și este distrusă în acest proces. Dar AT2021lwx a avut și această performanță, aruncând de trei ori mai multă lumină decât orice altă dezintegrare mareică observată vreodată și durând, de asemenea, mult mai mult timp.

„Am dat peste acest lucru din întâmplare, deoarece a fost semnalat de algoritmul nostru de căutare atunci când căutam un tip de supernovă”, a declarat Wiseman, în comunicat. „Majoritatea supernovelor și a evenimentelor de întrerupere a mareelor durează doar câteva luni înainte de a dispărea. Pentru ca ceva să fie luminos timp de peste doi ani a fost foarte neobișnuit”.

Citește și