• Biden va acorda companiei TSMC din Taiwan 6,6 miliarde de dolari pentru a crește producția de cipuri în SUA.
  • Pe lângă cele două fabrici americane anunțate anterior, TSMC a declarat că va construi o a treia, ceea ce va duce investiția sa totală în Arizona la peste 65 de miliarde de dolari.
  • Investiția totală de 65 de miliarde de dolari a companiei reprezintă cea mai mare investiție străină directă din istoria statului Arizona, spune Casa Albă.

Biden bagă bani în cipuri „Made in USA”. Guvernul american vrea să acorde 6,6 miliarde de dolari celui mai mare producător de cipuri semiconductoare din lume pentru a-l ajuta să construiască trei fabrici în Arizona, ca parte a eforturilor președintelui Joe Biden de a asigura aprovizionarea cu cipuri de ultimă generație.

Casa Albă a anunțat luni că a semnat un acord cu Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) pentru a-i oferi fondurile pentru fabricile de producție cu sediul în Phoenix, pe lângă împrumuturi guvernamentale de aproximativ 5 miliarde de dolari, scrie CNN.

„America a inventat aceste cipuri, dar, în timp, am trecut de la a produce aproape 40% din capacitatea mondială la aproape 10%, și niciunul dintre cele mai avansate cipuri”, spune Biden. „Asta ne expune la vulnerabilități economice și de securitate națională semnificative”.

Recomandări

TRUMP RESPINGE SONDAJELE
DIASPORA FACE DIFERENȚA
VIITORUL MOLDOVEI SE DECIDE
NOVO, CONTRA OBEZITĂȚII
SĂNĂTATE CU ORICE CHIP
UNDE MĂNÂNCI AZI?

Pe lângă cele două fabrici americane anunțate anterior, producătorul taiwanez de cipuri, care produce aproximativ 90% dintre cele mai avansate cipuri din lume, a declarat luni că va construi o a treia, ceea ce va duce investiția sa totală în Arizona la peste 65 de miliarde de dolari.

Președintele TSMC (TSM), Mark Liu, a calificat investiția drept „fără precedent”, menționând că printre clienții săi din SUA se numără mai multe dintre cele mai importante companii de tehnologie din lume. Cele trei fabrici – prima dintre ele urmând să înceapă producția în prima jumătate a anului 2025 – vor permite acestor clienți să aibă acces la o sursă internă de cipuri care alimentează zeci de produse, de la smartphone-uri la sateliți, precum și sisteme de inteligență artificială.

Investiția totală de 65 de miliarde de dolari a companiei reprezintă cea mai mare investiție străină directă din istoria statului Arizona, spune Casa Albă. Cele trei fabrici ar putea crea aproximativ 6.000 de locuri de muncă cu salarii mari în domeniul tehnologiei.

Citește și