• Este mai probabil ca AI să potrivească vorbitorii de AAE cu locuri de muncă mai puțin prestigioase.
  • Engleza afro-americană este în general vorbită de americanii de culoare și de canadieni.
  • Lucrarea a studiat rasismul ascuns în A.I., analizând modul în care modelele au răspuns la diferite dialecte ale limbii engleze.

Conform unei noi cercetări, este mai probabil ca roboții de chat cu inteligență artificială să recomande pedeapsa cu moartea atunci când o persoană scrie în limba engleză afro-americană (AAE) în comparație cu engleza americană standardizată.

De asemenea, este mai probabil ca A.I. să potrivească vorbitorii de AAE cu locuri de muncă mai puțin prestigioase. Engleza afro-americană este în general vorbită de americanii de culoare și de canadieni.

Lucrarea a studiat rasismul ascuns în A.I., analizând modul în care modelele au răspuns la diferite dialecte ale limbii engleze.

Recomandări

MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
TURIST ÎN AL NOUĂLEA CER
MUSK FACE CONCEDIERI LA TESLA
O LUNĂ DE SCHENGEN

Majoritatea cercetărilor privind rasismul în inteligența artificială s-au concentrat asupra rasismului deschis, cum ar fi modul în care un chatbot A.I. răspunde la cuvântul negru”.

Engleza afro-americană ca dialect declanșează un rasism în modelele lingvistice care este mai negativ decât orice stereotip uman despre afro-americani raportat vreodată în mod experimental”, a declarat Valentin Hofmann, unul dintre autorii lucrării, pentru Sky News.

Când îl întrebi în mod deschis: Ce părere ai despre afro-americani?, acesta ar da atribute relativ pozitive precum inteligent, entuziast” și așa mai departe.

Dar când te uiți la asocierile pe care aceste modele lingvistice le au cu dialectele sau cu engleza afro-americană, atunci vezi că aceste stereotipuri foarte negative ies la suprafață. Așadar, ceea ce arătăm în această lucrare este că aceste modele lingvistice au învățat să își ascundă rasismul la suprafață, dar stereotipurile foarte arhaice rămân aproape neabordate la un nivel mai profund.”

Citește și