Cât de pregătite sunt companiile româneşti pentru atacuri ransomware?

Cât de pregătite sunt companiile româneşti pentru atacuri ransomware? Sursă foto: Profimedia
  • Hackerii au pus stăpânire pe serviciile Garmin şi au cerut recompensă.
  • Atacurile de acest tip s-au înmulţit în ultimii ani.
  • Sunt companiile româneşti pregătite pentru asemenea atacuri?

Dacă foloseşti device-uri de la Garmin, ai observat şi tu că în urmă cu o săptămână totul s-a blocat. Abia de câteva zile lucrurile au început să se mişte cât de cât. Există în continuare desincronizări sau întârzieri pe platforma Garmin Connect. Şi asta pentru că un grup de hackeri a pus stăpânire pe serviciile Garmin şi a cerut o recompensă pentru deblocarea lor.

Iar hackerii devin din ce în ce mai îndrazneţi, pentru că marile companii au asigurări puternice şi de aici se pot scoate bani frumoşi.

În 2017, ransomware-ul WannaCry a infectat zeci de mii de sisteme din 74 de ţări. În acelaşi an, NotPetya a făcut pagube de miliarde de dolari, afectând companii mari, ca Maersk sau Merck. Printre victimele recente se numără Travelex, o companie de schimb valutar sau Blackbaud, un furnizor de servicii în cloud. Şi acestea sunt numai cazurile făcute publice.

Aşa că e normal să te întrebi cât de pregătite sunt companiile româneşti pentru asemenea atacuri.

Gabriel Cîrlig, expert în cybersecurity: „Până când nu facem o educaţie pro-activă, educaţie, nu doar training-uri, situaţia nu se va schimba. Şi la cum a început şi în România să explodeze munca de acasă, combinată cu faptul că atacatorii de pe piaţa ransomware-ului au început să miroasă sânge când e vorbe de firme, o să fie jale“.