- Cercetătorii de la Universitatea Stavanger au testat creativitatea inteligenței artificiale.
- Chatboții au depășit oamenii în descrierea modurilor de utilizare a unor obiecte.
- Cercetătorii spun că deși studiul lor arată potențialul AI pentru îmbunătățirea creativității, acesta demonstrează omul are o complexitate în gândire mult superioară A.I.
Inteligența artificială a depășit deja omul într-o sumedenie de teste: fie că vorbim de jocuri de strategie, web design sau procesare de date. Însă când vine vorba de creativitate, omul era în avantaj. Cu toate acestea, un test efectuat de Universitatea Stavanger din Norvegia a avut ca scop să arate cât de creativi sunt chatboții cu inteligență artificială.
Advertisment
Cercetătorii au avut 256 de voluntari pentru acest studiu și i-au pus față în față cu trei chatboți: ChatGPT3, ChatGPT4 și Copy.AI. Pe rând, au primit întrebări despre diferite utilizări ale unor obiecte cu care ne întâlnim în viața de zi cu zi: fie că vorbim despre o funie, o cutie, un pix sau o lumânare.
Atât oamenilor, cât și chatboților li s-au oferit doar două instrucțiuni: să primeze calitatea în fața cantității, iar timpul de răspuns era de 30 de secunde. Răspunsurile au fost apoi comparate, iar creativitatea chatboților i-a lăsat perplexi pe cercetători, fiind superioară, în medie, creativității oamenilor.
Recomandări
Cu toate acestea, cele mai creative soluții au venit de la om. Cercetătorii spun că deși studiul lor arată potențialul AI pentru îmbunătățirea creativității, acesta mai demonstrează și că, în cazul omului, vorbim despre o complexitate în gândire mult superioară, care va fi dificil de replicat sau depășit per total de către inteligența artificială.
Citește și:
- Ce învață copilul tău în plus la privat? Simona Dana Dobrin: „Diferența constă în abordarea pe care o avem noi ca dascăli”
- Oficialii vor măsuri drastice împotriva consumului de droguri în școli. Ariana Dudună: „Testarea antidrog nu reduce consumul de droguri”
- Prețul chiriilor din Europa a explodat. Mara Merca: „Cu condiții foarte proaste, departe de centru plătești 300 de euro pe lună în Paris”
Partenerii noștri