• Tehnologiile A.I. ajută arhitecții să transforme prompturile de text în imagini, facilitând conceptualizarea bazată pe limbaj și accelerând procesul de testare a ideilor.
  • Instrumente precum Hypar și Ark AI folosesc machine learning pentru a crea planuri și reprezentări vizuale ale spațiilor, îmbunătățind fluxul de lucru și eficiența proiectării.
  • Tehnologii similare cu cele de recunoaștere facială sunt utilizate pentru detectarea și evaluarea deteriorărilor structurale, oferind date precise pentru deciziile de întreținere și reutilizare adaptivă.

În timp ce mulți se tem de impactul lor negativ, tehnologiile A.I. pot fi privite și ca un alt set de instrumente în arsenalul arhitecților și designerilor, conform ArchDaily.

Printre primele instrumente AI folosite de arhitecți și designeri se numără motoarele de generare a imaginilor, cum ar fi DALL-E, Midjourney și Stable Diffusion, care transformă prompturile de text în imagini. Acest lucru îi încurajează pe designeri să folosească conceptualizarea bazată pe limbaj, ajutând adesea la testarea rapidă a ideilor și reducerea pragului de cunoștințe pentru proiectare.

Mergând un pas mai departe, instrumentele AI generative pot folosi învățarea automată pentru a testa și crea planuri și reprezentări vizuale ale spațiilor, urmând setul de criterii introdus. Înălțându-se pe baza instrumentelor larg răspândite pentru proiectarea asistată de calculator (CAD), noile tehnologii pot ajuta la optimizarea spațiilor, la generarea planurilor și volumelor și la îmbunătățirea fluxului de lucru.

Recomandări

MACRON: EUROPA POATE MURI
XI MERGE LA PARIS
PICASSO ÎȘI DEDICĂ VIAȚA ARTEI
SWIFT REVINE PE PRIMUL LOC
MADONNA CÂNTĂ ÎN RIO DE JANEIRO
LANDO NORRIS CÂȘTIGĂ CURSA DE LA MIAMI

Optimizarea spațiilor cu A.I.

Ark A.I. automatizează proiectarea schematică și studiile de adaptabilitate, producând studii de fezabilitate conforme codului și designuri optimizate. Planner 5D integrează un chatbot alimentat de GPT-4 pentru asistență în timp real la design interior și folosește tehnologii AI, VR și AR pentru vizualizări realiste, în timp ce ARCHITEChTURES folosește învățarea automată pentru proiectarea construcțiilor asistată de AI, facilitând interacțiunea directă cu rezultatele generate.

Evaluarea riscului pentru clădirile existente

Cercetătorii de la Universitatea Drexel dezvoltă tehnologii similare cu cele folosite pentru recunoașterea facială pentru a detecta și evalua deteriorările structurale. Dat fiind necesarul de a lucra cu stocul de clădiri existente, evaluările eficiente și precise ar putea oferi baza pentru proiecte de restaurare și reutilizare adaptivă. Cercetătorii folosesc o cameră stereo de adâncime și o rețea neuronală convoluțională pentru a identifica fisurile și defectele în elementele structurale ale clădirilor, apoi dirijează un braț robotic pentru a le scana cu un scaner cu linie laser, creând un model 3D.

Această abordare îmbunătățește eficiența inspecției, reduce sarcina umană și oferă date precise pentru deciziile de întreținere. În plus față de arhitectură, sistemul poate fi folosit și pentru a evalua integritatea infrastructurilor precum poduri, tunele sau baraje, oferind astfel un diagnostic la timp și prevenind eventualele pericole.

Citește și