- Mulți creatori de artă și cultură nu mai glumesc despre automatizarea viitorului, deoarece văd acest lucru ca o amenințare reală pentru carierele lor.
- Tehnologia de clonare a vocii îi poate lăsa pe naratori și actori în dificultate, deoarece poate fi folosită pentru a crea înregistrări audio fără a mai avea nevoie de oameni reali.
- Fanii inteligenței artificiale ar putea promite că aceasta ne poate ajuta să înțelegem mai bine viitorul dincolo de limitările noastre intelectuale.
Mulți creatori de artă și cultură nu mai glumesc despre automatizarea viitorului, deoarece văd acest lucru ca o amenințare reală pentru carierele lor. Ei cred că această vreme sumbră a sosit deja.
Munca creativă a oamenilor care aveau locuri de muncă considerate sigure de tehnologie a fost preluată de algoritmi pentru a fi folosită în scopuri comerciale. Odată cu prezentarea GPT-4, oamenii din domeniul artistic, scriitori și autorități au început să reacționeze la această situație.
Isabelle Doran, șefa Asociației Fotografilor, spune că se colectează seturi mari de date în bibliotecile de imagini, iar pentru a proteja creativitatea umană, avem nevoie de legi mai inteligente și de modalități noi de monitorizare a conținutului, scrie The Guardian.
O aproximare a versurilor lui Nick Cave, generată de un software, a atras mânia artistului la începutul acestui an. El a numit-o ,,o batjocură grotescă a ceea ce înseamnă să fii om”. Între timp, inovațiile de inteligență artificială, precum Jukebox, îi amenință, de asemenea, pe muzicieni și compozitori.
O recenzie grozavă
Poezia poate fi o problemă dificilă pentru AI, dar fotografia și designul se confruntă cu o amenințare reală la adresa mijloacelor lor de trai. Software-ul generativ poate produce imagini cu ușurință, iar site-uri precum NightCafe pot crea ilustrații ,,originale” pe baza unor indicații verbale simple.
Tehnologia de clonare a vocii îi poate lăsa pe naratori și actori în dificultate, deoarece poate fi folosită pentru a crea înregistrări audio fără a mai avea nevoie de oameni reali. Apple și Google au început să utilizeze această tehnologie pentru a crea cărți audio narate de algoritmi, ceea ce poate reduce nevoia de naratori umani.
Artiștii și spectatorii consideră că este nedrept că inteligența artificială a creat o nouă provocare pentru ei. Susie Alegre, o scriitoare britanică care a fost victima plagiatului prin inteligență artificială, se întreabă dacă ar trebui să găsim alte modalități de a face lucrurile pe care oamenii le fac deja cu plăcere, precum scrierea unui poem, și să înlocuim activitățile care nu ne fac plăcere.
,,Dacă lumea își va pune încrederea în inteligența artificială, ce rost mai are? Ratele de plată pentru munca originală au fost diminuate masiv. Este vorba de un jaf intelectual automatizat. „
Pentru Alegre, care luna trecută a descoperit că unele paragrafe din cartea sa premiată ,,Libertatea de a gândi” erau oferite, fără a fi creditate, de către ChatGPT, există pericole ascunse în cazul în care se renunță pur și simplu: ,,Înseamnă că ești complet exclus din poveste, iar pentru o femeie acest lucru este problematic.”
Lucrarea lui Alegre este deja atribuită greșit autorilor de sex masculin de către AI, așa că eliminarea ei din ecuație ar agrava eroarea. Băncile de date nu pot reflecta decât ceea ce au acces la ele.
,,ChatGPT a spus că nu exist, deși mi-a citat opera. În afară de daunele aduse ego-ului meu, eu exist pe internet, așa că am simțit-o ca pe o încălcare” , spune ea.
,,Mai târziu a venit cu un sinopsis destul de precis al cărții mele, dar a spus că autorul era un tip oarecare. Și, destul de amuzant, cartea mea este despre modul în care dezinformarea ne răsucește viziunea noastră asupra lumii. Conținutul IA este într-adevăr la fel de fiabil ca și verificarea horoscopului. ”
Fanii inteligenței artificiale ar putea promite că aceasta ne poate ajuta să înțelegem mai bine viitorul dincolo de limitările noastre intelectuale. Dar pentru artiștii și scriitorii plagiați, se pare că acum cea mai bună speranță este că îi va învăța încă o dată pe oameni că ar trebui să ne îndoim și să verificăm tot ceea ce vedem și citim.
Citește și:
Se fac bani din TikTok? Cu cât este plătit un influencer de gaming
Stephen King, atac fără precedent la Donald Trump:„Nimeni nu este mai presus de lege”