• Tot mai mulți politicieni apelează la serviciile AI pentru a crea material de tip deepfake-uri în campaniile electorale
  • Riscul deepfake-urilor este unul mare, iar efectul lor este destructiv pentru populație
  • Anul acesta se fac multe alegeri electorale în lume, iar deepfake-urile le pot influența

Tu știi ce este un deepfake? Un deepfake este un material video care prezintă informații false. Acesta este deseori folosit cu scopuri de influențare a oameniflor către o anumită opinie publică.

Politicienii se folosesc de A.I. în campaniile electorale

Politicieni, printre care președintele american Joe Biden și primarul Londrei, Sadiq Khan, au fost victimele unor deepfakes. Acestea sunt imagini sau înregistrări audio false generate de inteligența artificială și s-au răspândit rapid pe rețelele de socializare. Deși, există politicieni din întreaga lume care nu numai că au adoptat această tehnologie, dar au folosit-o pe ei înșiși. Pentru mulți, aceasta a generat îngrijorări cu privire la încrederea publicului în politicieni.

Riscul acestor fake-uri schimbă opinia generală a populației și poate avea riscuri în ceea ce privește liniștea maselor. Unii specialiști sunt de părere că AI-ul reprezintă un adevărat pericol atunci când este folosit în domeniul politic.

Recomandări

TRUMP RISCĂ NOI SANCȚIUNI
TEMPERATURI RECORD ÎN INDIA
MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
O LUNĂ DE SCHENGEN

„Când normalizezi utilizarea acestor tehnologii de deepfake, când le utilizezi să exprimi anunțuri guvernamentale autentice, atunci, educi publicul că deepfake-urile sunt de încredere, că trebuie să crezi un deepfake”, conform lui Albert Fox Cahn, fondatorul Proiectului de Supraveghere a Tehnologiei de Supraveghere.

Anul 2024 reprezintă un an important în alegeri. Mai multe țări din jurul lumii organizează campanii electorale pentru a-și alege reprezentanții de la conducere, care urmează să devină vocea lor pentru următorii ani. De aceea, este crucial ca propaganda să fie bine controlată și supravegheată.

„Există un potențial uriaș să folosești deepfake-uri ca să subminezi încrederea în autorități și în instituțiile noastre”, spune Cahn.

Citește și